Time is money - נכון או לא?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 17/09/03 07:18 כ באלול התשסג

שאלה

שלום וברכה!

1)האם מותר לאכול זעתר שגוי הכין אותו?

2)מה ההגדרה של "שיחה בטלה"?

אסור לשוחח שיחה בטלה?

ואם אסור, אז מה לעשות כשמשוחחים שיחה בטלה איתי ולא נעים לי להעיר?

3)האם ממש אסור לשוחח שיחת חולין בשבת?

ומה ההגדרה של שיחת חולין?

4)האם בנות חיבות במים אחרונים?

ובזימון?

5)האם מותר להשתמש בשבת במגב קטן לניגוב נוזלים מהשיש?(הוא מיועד לזה)

6)האם מותר להשתמש במדיח כלים בשבת, ע"י שעון-שבת?ראיתי כאן במקום כלשהוא שכתוב שאסור, כי עצם סגירת הדלת גורמת למים להתחיל לפעול.אבל את הדלת סוגרים כמה זמן לפני שהשעון שבת מתחיל להפעיל את המדיח...

תודה רבה

תשובה

בס"ד

1- אם הוא נקי מתולעים - מותר.

2- פעם שמעתי מהרב נבנצאל שליט"א את הפירוש הזה. האמריקאיים אומרים "טיים איז מני" דהיינו "זמן זה כסף" אבל האמת היא ש"טיים איז לייף" דהיינו "זמן זה חיים" רק שמי שאצלו ה"לייף איז מני" = חיים הם כסף אז באמת "טיים איז מני" הזמן הוא כסף. אבל מי שבשבילו לחיים יש יותר ערף ממטבעות שחוקים - כל רגע הוא חיים של ממש.
דיבור לשוא - הוא בזבוז של החיים.
וראי: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=34042
מהם דיבורים מותרים ומהם אסורים.

ואם משוחחים איתך בדברים בטלים - עני להם בדרך ארץ, וקצרי לעבור לדברים בעלי ערך ולא לבזבז את זמנך לשוא.

3- אם את נהנית ממנה - אין בזה איסור ובלבד שזה לא מוגזם. על פי האמת צריך בשבת להזהר הרבה יותר כיון שהקב"ה שבת בשבת מכלא מלאכתו והיא היתה מלאכת הדיבור. ובגלל שביתתו אנחנו היום לא עובדים בשבת .ולכן אומר תו"ס שראוי לצמצם בדיבור בשבת. אמנם יש דברים שודאי אסור לדבר בשבת והם עניני חול או עניני צער.

ראי: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=34043
פירוט על מה שמותר מה שאסור בשבת.

4- חייבות במים אחרונים בדיוק כמו גברים. ויש גברים שלא נוהגים וכמותן יש נשים שלא נוהגות בזה. אבל מי שידיו מלוכלכות חייב בין גבר ובין אשה.
לגבי זימון ראי: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=19490

5- מגב בלי ספוג מותר לכל הדעות. עם ספוג יש מחלוקת. ואם יש לו בית יד - מותר.

6- אסור כי אע"פ שברגע הסגירה עדיין לא פועל המדיח - הרי זו פעולת גרמא שאסורה בשבת. וראי:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=5195

בהצלחה בכל