8 שאלות על ט' באב דחוףףף!!

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/07/09 21:00 ח באב התשסט

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב

רציתי לשאול:

1.האם מותר לחברות שלי לבוא ברגל בצום לשכונה שלנו ולשבת בשכונה עד הבוקר כדי להעביר את הצום?

2.אם חברות שלי שואלות אותי באייסיוקיו מה קורה? או פנים מול פנים מה אני אומרת?(בצום)כי חברות שלי שאלו אותי באייסיקיו והתעלמתי.

3.האם מותר בצום לשחק במחשב במשחקים??

מותר לשחק עם חברות טאקי,קלפים,רמי או איזה משחק?

4.האם מותר לאדם שלא צם להתקלח?או שהאיסור חל רק על מי שצם?

5.אם נשארים עד הבוקר ערים...צריך ליטול ידיים בבוקר?או לא ואם כן כיצד??

6.איך נוטלים ידיים בצום כאילו חצי יד?

7.בצום ט' באב אסור לשטוף את כל הידיים?

8.מותר לשטוף כלים בצום?

תודה לכבוד הרב!

וצום קל

תשובה

בס"ד
מותר לדבר עם חברות אבל צריך לנהוג בכובד ראש ולהמנע מאמירה כמו: שלום, מה שלומך, אהלן... וכד'
כשחברות שואלות 'מה שלומך' את יכולה לדבר אתם בשיחה רגילה ולהתעלם מהשאלה, או להשיב ב-'שפה רפה'.
כל ענין הצום הוא להזדהות עם הסבל של עמנו בזמן החורבן והגלות. לכן לא שייך לשחק.
אם חשוב לך ולחברות להיות יחד אפשר לעשות דברים שמתאימים ליום הזה - לקרוא ספרים או במחשב: לשמוע שעורים, לראות סרטים על השואה ועל תקופות קשות בעבר: הפוגרומים, גרוש ספרד וכד'
יש אתרים על בית המקדש ומראים שם תמונות של בית המקדש ופעולות שונות שהיו שם.

באשר לרחצה - אסור להתרחץ. אבל אם יש מקום מלוכלך בגוף אפשר לנקות אותו. אפשר לרחוץ כלים לצורך אכילה. נטילת ידיים - רק האצבעות. ומי שנשארה ערה עד הבקר גם היא נוטלת ידיים. רצוי שתשמע את ברכות השחר ממי שישנה בלילה.
אינני יודע אם נכון לאחל לאנשים 'צום קל' - מפני שעקר הצום הוא להרגיש את הקשיים - אנחנו מעדיפים שהצום יהיה מועיל.