3 פסיעות בתפילת 18 למה ?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 31/07/02 15:15 כב באב התשסב

שאלה

שלום רב! לאחרונה נודע לי שחלק מה"השתחוויות" והדברים שבדר"כ עושים בשמונה עשרה הם סתם המצאה. רציתי לבקש מהרב שיאמר לי בבקשה מה הדין לגבי: לעשות 3 צעדים אחורה וקדימה ב-"ד' שפתח תפתח", להכות על הלב ב"סליחה", לחזור קדימה 3 צעדים ב-עושה שלום (אחרי שצעד אחורה), והדין לגבי קדושה? תודה מראש.

תשובה

ב"ה

אבישג שלום.

אני לא שמעתי על "המצאות ".

1.נפסק להלכה שאם אדם עומד בתפילת 18 ליד המקום שיושב בו,יחזור 3 פסיעות לאחוריו לפני התפילה ,ויחזור למקומו ויתפלל והטעם הוא זכר ל 3 מילין שחזרו ישראל לאחוריהם במעמד הר סיני וחזרו והתקרבו ויש עוד טעממים נוספים עייני בספר בן איש חי פרשת בשלח אות ג ובמשנה ברורה סימן צה' סעיף ג'
2.יש הנוהגים כך ויש שלא מ"מ זהוא רק מנהג ולא דין.
3. 3 הפסיעות בעושה שלום ובחזרה לקדושה הוא הלכה פסוקה בשו"ע אורח חיים סימן קכג
אני מעתיק לך את ההלכה.

סעיף א
כורע ופוסע ג' פסיעות לאחריו, בכריעה אחת, ואחר שפסע ג' פסיעות בעודו כורע, קודם שיזקוף, כשיאמר עושה שלום במרומיו, הופך פניו לצד שמאלו; וכשיאמר הוא יעשה שלום עלינו, הופך פניו לצד ימינו; ואח"כ ישתחוה לפניו, כעבד הנפטר מרבו. הגה: ונהגו לומר אח"כ י"ר שיבנה בית המקדש כו', כי התפלה במקום העבודה ולכן מבקשים על המקדש שנוכל לעשות עבודה ממש (ד"ע).

סעיף ב
במקום שכלו ג' פסיעות יעמוד, ולא יחזור למקומו עד שיגיע ש"צ לקדושה, ולפחות עד שיתחיל שליח צבור להתפלל בקול רם. הגה: והש"ץ יעמוד כדי הילוך ד' אמות, קודם שיחזור למקומו להתפלל בקול רם (תשו' הרשב"א סי' תל"ו); וכן יחיד המתפלל יעמוד במקום שכלו פסיעותיו כשיעור זה, קודם שיחזור למקומו (ב"י בשם רבי' ירוחם וירושלמי). יחיד שמתפלל בצבור וסיים תפלתו קודם לש"צ, אסור להחזיר פניו לצבור עד שיסיים ש"צ תפלתו (ב"י בשם שבולי הלקט).

סעיף ג
כשפוסע, עוקר רגל שמאל תחלה; ושיעור פסיעות אלו, לכל הפחות, הוא כדי שיתן גודל בצד עקב. ( ולכתחילה לא יפסיע פסיעות גסות יותר מזה. ב"י בשם א"ח וד"ע, לפי הטעם שכתב ב"י לג' פסיעות בשם ר' האי).

סעיף ד
מי שמוסיף על ג' פסיעות, הוי יוהרא.

סעיף ה
גם ש"צ צריך לפסוע ג' פסיעות כשמתפלל בלחש, וכשיחזור התפלה בקול רם א"צ לחזור לפסוע ג' פסיעות. (אם לא התפלל בלחש רק בקול רם, פוסע ג' פסיעות אחר תפלתו שבקול רם) (אבודרהם).

סעיף ו
כשיחזור ש"צ התפלה, יאמר ג"כ: ה' שפתי תפתח; (אבל אינו אומר בסוף התפלה יהיו לרצון) (ד"ע וב"י בשם אוהל מועד).

בברכה,

עוזיאל