מנהג שנהגתי שלוש פעמים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/08/24 20:35 י באב התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב.

קראתי שאם אדם נהג מנהג שידע שהוא חומרא 3 פעמים, אם ירצה לחזור לעיקר הדין יצטרך התרת נדרים. גם אם אפילו לא רצה בחומרא.

זה מאוד הפתיע אותי, לא הכרתי את זה.

1) האם ישנה דרך לעשות הידור/חומרא במצווה מסויימת בלי לחייב את עצמי לעשות התרת נדרים אם ארצה לחזור בעצמי בעתיד, או לעשות לסירוגין, כלומר להחמיר שנוח לי ולעשות כעיקר הדין שלא נוח לי.

2) והאם זה משנה האם לדעת פוסקים אחרים החומרא היא עיקר הדין.

לדוגמא מעיקר הדין לא צריך כלי לנטילת ידיים של לצאת מבית הכסא או ליטול ציפורניים, אם חשבתי שזה עיקר הדין, ואז נודע שזו חומרא, והמשכתי ליטול עם כלי כי זה לא הפריע לי ולא היה אכפת לי להחמיר, וקרה לי מקרה שאין לי כלי, האם לא אוכל לטול ישירות מהברז כמו עיקר הדין ואצטרך התרת נדרים בשביל זה?

או במקרה שרציתי להחמיר שלא לסמוך על העירוב במקרים שנוח לי להחמיר ולצמצם את ההוצאות גם בערים עם עירוב מסודר, אם קורה לי מקרה שאני רוצה לטלטל ברשות הרבים "לכאורה" לא אוכל לסמוך על המתירים, כי נהגתי בזה כבר כמה וכמה פעמים?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

א. בוודאי. ראשית, אנו אומרים כך בהתרת נדרים, ומוסרים מודעה כי אין אנו מתכוונים שהמנהג יהפוך לנדר. אמנם אנו מחמירים ומבקשים שוב התרה; שנית, אפשר לעשות לסרוגין; שלישית, אפשר לומר כאשר עושים כי אין מקבלים את החומרא הזו כנדר.

ב. אם סברנו בטעות כי מדובר בדין - הנדר לא חל. אולם אם ידענו שזה לא הדין ונהגנו בחומרה - מחייב התרת נדרים.

כל טוב