הסגת גבול

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/07/24 13:51 טז בתמוז התשפד

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

דברים פרק יט יד

לֹא תַסִּיג גְּבוּל רֵעֲךָ אֲשֶׁר גָּבְלוּ רִאשׁנִים בְּנַחֲלָתְךָ אֲשֶׁר תִּנְחַל בָּאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱ-לֹהֶיךָ נתֵן לְךָ לְרִשְׁתָּהּ

בבנין משותף יש שביל שמוביל לגרם מדרגות. מעיקר הדין יש מהדיירים ששמים אופנים בצד אותו שביל. או לפני גרם המדרגות. האם אחד הדיירים יכול מעיקר הדין לחסום 10-20% מהשביל עם אופניים ?

האם לפי התורה השביל זה רשות יחיד משותפות ?

במידה וזה נדון בגמרא אשמח למקור.

בתודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הבסיס ההלכתי נגד חסימה כזאת הוא "מניעת מטרד".

אפשר לדרוש מהם שלא להחנות באופן שמונע מעבר נוח ובטוח בשביל.

אין מוציאין זיזין וגזוזטראות לרשות הרבים, אלא אם כן היו למעלה מגמל ורוכבו, והוא שלא יאפיל הדרך על גבי רשות הרבים. ( רמב"ם, נזקי, הלכה כד, על פי המשנה בבא בתרא ג, ח; שולחן ערוך, חושן משפט, סימן תיז, סעיף ב.)

מהלכה זו עולה לכאורה כי חובה על בעל המקרקעין הגובלים ברשות הרבים לדאוג לכך שמרשותו לא ייגרם מטרד לעוברים ושבים ברשות הרבים - ומה לי זיזין וגזוזטראות, מה לי ענפים.

עיין בהרחבה: https://www.daat.ac.il/mishpat-ivri/havat/24-2.htm