העלאת נפטר מחו"ל לקבורה בארץ

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/06/24 12:06 טו בסיון התשפד

שאלה

שלום רב,

סבינו ע"ה נפטר ממחלה בהונגריה בשנת 1938. הוא נקבר בבית העלמין של העיירה הקטנה שגרו בה . רוב בני המשפחה האחרים נספו בשואה.

לפני כארבעים שנים דוד שלנו שיפץ את המצבה ובנה אותה על יסודות מוצקים מאוד.

אנחנו, מעט נכדים שלא הכיר, מתלבטים על האפשרות להעלות את עצמותיו לקבורה בארץ.

ברור לנו שכרוכה בכך הוצאה כספית משמעותית.

עד כמה נכון לעשות מאמץ כזה כשאין ספק שבמידה כלשהי ישפיע על ההתנהלות הכלכלית שלנו הנכדים הבודדים.

תודה מראש,

משה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כתב באגרות משה (ח"ג סי' קנג) שההיתר להעביר הוא רק לבניו של הנפטר ולהם יש סמכות להכריע מה טובת אביהם. אולם אין רשות לאדם אחר להעלות אדם שחפץ בטובתו לארץ ישראל.

מתוך דברים אלו קשה לדעת האם נכדים נחשבים כבנים או לא, צריך להעמיק יותר בברור הנושא.

מכל מקום אם יש דעות שונות בין הנכדים סביב השאלה הזאת - אי אפשר להסתפק בתשובה כמו שלי, מי שפוסק בעניין חייב לשמוע את כל הצדדים לפני שיאמר דברו.