לא יהיה לך אלוהים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 21/06/24 08:56 טו בסיון התשפד

שאלה

האם יכול להיות שהציווי השני בעשרת הדברות, הוא גם הבטחה וגם עובדה? הבטחה, שאין לנו לחשוש שיש לקבה מתחרים, ועובדה, שגם אם נחפש אלוהים אחרים, לא נמצא.

רעיון מקובל?

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה מעניינת.

אולם נראה לי שקשה לבאר כך.

וכך גם כל מוני המצוות: הם מנו את זה כאיסור מוחלט.

בסוף פרשת יתרו יש שחזור של תחילת עשרת הדיברות, ושם גם נראה שמדובר באיסור ולא בהבטחה:

(יט) וַיֹּאמֶר יְהוָֹה אֶל משֶׁה כֹּה תֹאמַר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אַתֶּם רְאִיתֶם כִּי מִן הַשָּׁמַיִם דִּבַּרְתִּי עִמָּכֶם:

(כ) לֹא תַעֲשׂוּן אִתִּי אֱלֹהֵי כֶסֶף וֵאלֹהֵי זָהָב לֹא תַעֲשׂוּ לָכֶם:

כל טוב ויישר כוח על ההצעה