כיבוד הורים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 20/06/24 09:30 יד בסיון התשפד

שאלה

שלום רב!

הדברים נכתבים בכאב עצום ובאמת בקשה לפתרון הלכתי אבל גם ייעוץ -

קשה לי לנהוג עם אבא שלי... הוא מגדיר את עצמו "נהג שודים" ובצדק. כשאני נוהגת ברכב שלו יש לו הרבה תנאים - גם כאלה שלא עולים בקנה אחד עם חוקי הכביש.

הרבה פעמים בזמן הנהיגה שלי אני מרגישה צורך לרצות אותו ולמשל לנהוג מהר יותר מהמותר כי ככה הוא היה נוהג. תמיד יש לו הערה על הצורה שבה אני נוהגת ובדר"כ בכל נסיעה יש בינינו פיצוץ על משהו אחר.

בפעם האחרונה שנהגתי יחד איתו קרו שני עניינים. הוא בחר להעיר לי על שני דברים שביצעתי שמבחינתו הם ממש אסורים אבל מבחינת החוק הם מותרים לחלוטין ואם הייתי נוהגת לפי הצורה שהוא דרש שאנהג היינו נמצאים בסכנת חיים אמיתית.

ממש כעסתי עליו. הוא צעק עלי ברכב משפטים קשים בצורה מזלזלת ונפגעתי באמת. לא רק שהוא טעה - הוא גם כועס עלי ובצורה כל כך ברוטאלית.

אמרתי לו שחוקי הכביש שונים מהצורה שבה הוא נוהג וכששאלתי אותו אם הוא באמת רוצה שאהיה נהגת כמוהו הוא אמר שלא, אבל עדיין לא חזר בו והמשיך להתעקש שהייתי לא בסדר.

לפעמים אני ממש לא מבינה מה הוא מצפה שאעשה ובאמת קשה לי לכבד אותו כשהוא טועה ואז ממש פוגע. הרבה עניין של אגו.

המקרה הזה קרה בצאת שבועות ומאז החלטתי שלא אנהג איתו יותר וקשה לי לדבר אליו ולהסתכל עליו. אפשר להגיד שאנחנו בערך בנתק מאז.

קשה לי עם זה מאוד מאוד.

בסוף מדובר באבא שלי. אני באמת אוהבת אותו בכל ליבי ואני יודעת שזה הדדי לחלוטין.

פשוט הרבה פעמים האגו משתלט עליו לרמה שהוא לא מצליח (סליחה על הביטוי) "לרדת מהעץ". אני יודעת שאם לא אפנה אליו בעצמי כנראה שלא תהיה תקשורת בינינו וזה מצב שאני לא מוכנה לדמיין ומצד שני אני באמת פגועה.

כשאמרתי לו שנפגעתי ממנו הוא צעק עלי שאני חוצפנית. אמא שלי היתה נוכחת בכל השיחה בינינו וממש הזדעזעה מהטון ומהצורת דיבור שלו כלפי ובאופן כללי התאכזבה מהצורה שבה הכל התנהל.

מה לעשות?

אני יודעת שאני צודקת. גם אבא יודע.

אני כאילו מחכה לסליחה אבל אני יודעת שהיא כנראה לא תבוא. האם בכלל מותר לי לחכות לסליחה מאבא? איך לפעול מכאן?

תשובה

שלום

המציאות שאת מתארת אכן כואבת מאוד מאוד.

כמה נקודות:

א. הרכב הוא אכן שלו, ויש לו זכות לקבוע תנאים והדרך שבהם נוהגים ברכב שלו.

כמובן, שזה לא מתיר לעבור על שום חוק ובטח לא מתיר לעשות שום דבר שמסכן חיים.

ב. אני חושב שההחלטה לא לנהוג יחד איתו היא נכונה, והיא לא צריכה לבוא ממקום של פגיעה או מריבה, אלא ממקום של החלטה למעט את הסיטואציות שעלולות להגיע לפיצוץ ולחיכוך. לכן, לדעתי, עד כמה שניתן, תשתדלי לא לנהוג כשהוא ברכב.

ג. מאוד חשוב לזכור שלא מוטל עלייך לחנך את אבא שלך, וזה ממש לא נכון לעשות את זה. הוא יודע מה מותר ומה אסור, ומה מסכן חיים. באמת מצער מאוד שהוא בוחר לנהוג אחרת, אבל זו בחירה שלו, ובטח שזה לא התפקיד שלך לתקן אותו.

הדבר היחיד שמותר, זה אם יש משהו שאת חושבת שהוא לא יודע או מכיר, ואת משערת שיש סיכוי סביר שזה יתקבל בטוב ולא ייצור כעס, ואת אומרת את זה לא בצורה מחנכת ('אסור לעשות כך וכך'), אלא בצורה של מידע, אז יש לזה מקום. אם לא מתקיימים התנאים הללו אל תגידי כלום.

ד. מציע לך ללמוד ולהעמיק בנושא של מהות מצוות כיבוד הורים ושל פרטי ההלכות, למשל בספר החינך מצווה ל"ג, ולמשל בקישורים הבאים:

https://www.kipa.co.il/%D7%99%D7%94%D7%93%D7%95%D7%AA/%D7%A4%D7%A8%D7%A9%D7%AA-%D7%94%D7%A9%D7%91%D7%95%D7%A2/%D7%A4%D7%A8%D7%A9%D7%AA-%D7%95%D7%99%D7%A7%D7%94%D7%9C/1107707-%D7%9E%D7%93%D7%95%D7%A2-%D7%9C%D7%9B%D7%91%D7%93-%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D/

https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/3927424

ה. לגבי הנתק שנוצר עכשיו, אני ממש ממליץ לא לחכות להתנצלות, אלא לנסות פשוט לחור לדבר כרגיל (לאט לאט, למשל להתחיל ב'שלום' עם חיוך, או לשאול בשלומו, או לסייע לו במשהו), ולתת לקשר לחזור.

בבקשה תתאמצי לברוח מכל מקום של עימות ושל אמירה שיכולה לעורר כעס. זה לא טוב ליחס שלך אליו ולא טוב לנפש שלך.

ו. אם את מרגישה שאת לא מצליחה להתמודד עם זה רגשית לבד, אני ממליץ לפנות לקבל סיוע מקצועי בתחום הרגשי (יועצת, מטפלת כלשהי או משהו מעין זה).

בהצלחה רבה