קדיש תתקבל - נוסח אשכנז וספרד

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 13/06/24 06:59 ז בסיון התשפד

שאלה

שלום רב,

בסידורי אשכנז וספרד, בתוך קדיש תתקבל, יש את הנוהג הבא: כשהחזן אומר תתקבל, הקהל אומר "קבל ברחמים וברצון את תפילתנו".

כשהחזן אומר "יהא שלמא רבא" הקהל אומר איתו במקביל "יהי שם ה מבורך מעתה ועד עולם".

וכשהחזן אומר "עושה שלום" הקהל אומר "עזרי מעם ה עושה שמיים וארץ".

מספר שאלות:

1. האם זה בסדר לנהוג כך, האם זה בסדר שבזמן שהחזן אומר את הקדיש, הקהל אומר את המשפטים? מניח שכן, כי זה סידור אשכנז+ספרד.

2. האם יש מקור למנהג זה?

3. אם אפשר הסבר קטן למה המשפטים תוקנו דווקא כך (כלומר את "קבל ברחמים וברצון את תפילתנו" אני מבין מדוע נאמר בתתקבל. אבל למה "יהי שם" ו"עזרי מעם ה'" נאמרים דווקא במקומות אלו?

אשמח לכל פריט מידע שיש בנוגע לקדיש תתקבל בעדות אלו. תודה רבה!

תודה רבה!

תשובה

שלום

ראשית, סליחה על העיכוב במענה.

1. כפי שכתבת, זה מופיע בסידורים, כולל בסידורים מוסמכים, ולכן זה בסדר, לפי חלק מהדעות.

2. מוזכר באחרונים.

3.אינני יודע מה הסיבה

ראיתי שיש פירוט ומקורות בקישור הבא:

https://orot.ac.il/%D7%A2%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%95%D7%A8-%D7%94%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%94-%D7%A7%D7%93%D7%99%D7%A9-%D7%AA%D7%AA%D7%A7%D7%91%D7%9C

כל טוב