התורה מבטלת מוסר בסיסי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/05/24 09:03 כ באייר התשפד

שאלה

אם התורה זה בעצם מוסר במעלה גבוהה יותר מאשר מוסר בסיסי אנושי, איך זה שיש פעמים שהוא מבטל את המוסר הבסיסי? הרי הוא רק אמור להוסיף עליו! למשל המוסר הבסיסי זה ללחוץ יד לאישה שמושיטה יד, אבל היות וצריך לשמור נגיעה אי אפשר. או מוסר בסיסי זה לעזור לאדם שנתקע עם הרכב באמצע הדרך, אבל בשבת אי אפשר. הרי דרך ארץ קדמה לתורה!לא?

תשובה

שלום וברכה

השאלה בה אתה עוסק מחייבת ספר שלם.

ממש לאחרונה אף אני פרסמתי ספר על הנושא הזה: https://bit.ly/3QW3wf7.

ובאופן כללי (בלי להתייחס לדוגמאות, שכל אחת מהן מחייבת דיון בפני עצמו):

התורה מצווה עלינו דברים הרבה.

בראש ובראשונה – להיות מוסריים. במובן המלא של הדברים, והרבה מעבר למצוות. "ועשית הישר והטוב בעיני ה'".

והתורה מצווה עלינו חיי קדושה.

ועוד רבדים רבים.

המטרה שלנו צריכה להיות שהדברים לא יתנגשו.

והרבה דברים צריכים להיעשות כדי להיות מחויב בכולם.

אולם לעתים הם מתנגשים.

וכל פעם צריך לבחון בהתנגשויות השונות מה לעשות, אף שיש גם ערך בצד השני.

כל טוב