אל תפרוש מן הציבור

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/05/24 20:13 ו באייר התשפד

שאלה

שלום לך כבוד הרב , רציתי לשאול , מה הכוונה במשפט, אל תפרוש מן הציבור ? אם בנאדם נמצא בחברה שלא מרגיש בה נוח או שייך האם הוא חייב להישאר ? מה הכוונה לא לפרוש מן הציבור ? איזה נזק זה מביא ?

תשובה

שלום וברכה

כל כלל בדברי חכמינו צריך להילמד בשני רבדים.

הרובד הראשון הוא בעמידתו לעצמו. הכלל הזה, לדוגמה, קובע שישנה חשיבות מרובה של אדם להיות חלק מציבור, לא להיות כחתן בין אבלים או כאבל בין חתנים, ולראות בשותפות עמוקה עם אנשים אחרים את הדרך הראויה ללכת בה. בד בבד עם היות כל אחד משמעותי בפני עצמו - ישנה משמעות נוספת לקיום, והיא העובדה שאנחנו אברים בתוך תמונה ציבורית אחת גדולה.

הרובד השני הוא מפגשו של הכלל הזה עם עוד כללים רבים אחרים, שחלקם אפילו עשוי לסתור את הראשון. לדוגמה, כאשר הציבור אינו נוהג כשורה - כאן דווקא הנאמנות למנהג הראוי קודמת לאי-הפרישה מן הציבור. יש סיפור יפה בתנ"ך על בני הרכבים, שצוו על ידי אביהם דווקא לפרוש מן הציבור - וזכו לשבת רב בשל הנסיבות.

על כן, אם יש סיבה שצריכה לגרום לאדם דווקא להיבדל ולהתרחק - ראוי שהוא ייענה לסיבה הזו.

האם חוסר נוחות הוא סיבה ? תלוי כמובן בהקשר. אם החברה ראויה - כדאי להתאמץ להיות חלק ממנה גם אם זה לא נוח.

כל טוב