דן חנק נפש

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 12/05/24 12:30 ד באייר התשפד

שאלה

חשוב לי מאוד לדעת: מי היה הראשון לתמצת את סוגי הטריפות בראשי התיבות: דן חנק נפש.

תשובה

ב"ה

שלום.

זה מופיע במשנה במסכת חולין 8 סוגי טרפות שהם הלכה למשה מסיני. והמשנה מונה את סוגי הטרפות

שהר"ת שלהם הוא דן חנק נפש =דרוסה, נקובה, חסרה, נטולה, קרועה, נפולה, פסוקה, שבורה :

1. דרוסה – חיה או עוף דורס נעצו בה את הציפורניים.

2. נקובה – איברים מסוימים שנפרט נקבו בה בנקב מפולש, אפילו כשהוא קטן מאוד

3. חסרה – שנולדה ללא איברים מסוימים.

4. נטולה – נטלו ממנה איברים מסוימים

5. קרועה – שנקרעו חלקים מסוימים מגופה

6. נפולה – שנפלה והתרסקו איבריה

7. פסוקה – שאיברים מסוימים נחתכו לרחבם.

8. שבורה – שעצמות מסויימות נשברו.

והר"ת האלה נפסקו להלכה בשו"ע כהוויתם.על פי דברי התלמוד במסכת עירובין אמר רב חסדר "אין התורה נקנת אלא בסימנים"

ולכן יש הרבה מאוד סימנים חלקם נכתבו כבר בתלמוד כגון דצך עדש באחב וחלקם אחרי חתימת התלמוד כגון החייבים בברכת הגומל "וכל החיי"ם יודך סלה"

וחלקם נכתבו בידי גדולי ישראל במרוצת הדורות למשל יעקב אבינו התחתן עם ברז"ל שמשמעותו שמות נשותיו של יעקב אבינו.בלה רחל זלפה לאה.

בברכה,

עוזיאל אליהו,