הרכבת רוכב מעץ לימון על גבי עץ קלמנטינה קיים.

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 08/03/24 10:37 כח באדר א'

שאלה

לפני מספר חדשים ביצעתי הרכבה של ענף עץ לימון על גבי עץ קלמנטינה שהיה אצלי בגינה בהנחה שהרכבת עץ פרי הדר ע"ג עץ הדר מותרת מבחינת כלאיים. ההרכבה נקלטה בהצלחה.

לאחרונה (בעקבות קריאה) התעורר בי ספק האם באמת הדבר מותר.

במידה והדבר באמת אסור מה עלי לעשות כעת?

האם לכרות את חלק העץ שנקלט בהרכבה?

או שקיים פתרון אחר.

בתודה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

מכיוון שההדרים הם ספק מינו, לכן אנו לא מאשרים ליהודי להרכיב אבל אחר שהורכב יש רק איסור קיום, כמו כן יש ראשונים רבים שסוברים שאין איסור קיום באילנות, מכיוון שזה ספק בהגדרת המינים וספק באיסור הקיום ומאידך יש איסור לעקור עצי פרי, לכן אין חובה לעקור ולחתוך, אבל מי שירצה לעשות לא עובר באיסור.

שבת שלום

חודש של שמחה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ