ברכת שלא עשני גוי

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 01/03/24 11:04 כא באדר א'

שאלה

שלום רב. אני גויירתי כשהייתי בן שנה וחצי וגליתי זאת לפני זמן לא רב. גליתי שגרים לא מברכים שלא עשני גוי אך אני רוצה מאד לברך את ה' על כך שגויירתי. האם יש נוסח ברכה שאוכל להגיד על כך? או שאפשר לומר בעצמי: כמו ברוך אתה ה' שהכנסתני בברית עמו.. או בבריתו של אברהם.. לדוגמא

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

הספק בברכה הוא לרום מעלת הגר, דהיינו יהודי הקב"ה עושהו ביציאתו מרחם אמו הוא יהודי, אבל הגר הוא נעשה יהודי מבחירתו ועל כן היו שסברו שאין לברך שלא עשני גוי שהרי בבריאה היה גוי ואח"כ נעשה יהודי מבחירתו (או בחירת הוריו). אבל היו אחרונים רבים שסברו שיכול לברך שלא עשני גוי שהרי כעת איננו גוי, ועל פי המהרי"ט בספר שלמי צבור כך נהגו בארץ, וזה כנראה בהשפעת אגרת הרמב"ם. למרות כל זאת כף החיים הכריע שיברך בלא שם ומלכות, אבל נראה שגר הרוצה לברך בשם ומלכות יכול לומר "שלא שמתני גוי" כגרסת רס"ג.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ