איך מסבירים לחבר חילוני למה הוא לא יכול להיות עד בחופה?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/12/23 11:05 ח בטבת התשפד

שאלה

שלום הרב.

מישהי מהעבודה שאני כמעט לא מכיר בקשה ממני להיות עד בחופה שלה כי הרב אמר שצריך 'מישהו צדיק'...

חבר חילוני שמכיר אותה מקרוב שאל אותי למה שהוא לא יוכל להיות עד... התחלתי לגמגם ולהסתבך בלענות לו בצורה שלא תעליב אותו... לא ממש הצלחתי...

איך עונים על שאלה כזו? איך מסבירים בעדינות שהתורה לכאורה לא סומכת עליו שהוא אדם ישר רק בגלל שהוא לא דתי?

תשובה

שלום וברכה

ישרותו של אדם אינה תלויה בשאלה האם הוא חילוני או דתי.

יש חילוניים מוסריים וישרים עד מאוד, ושומרי שבת שהם שקרנים ונבלים.

הסיבה לכך היא אחרת:

כיוון שמדובר במעמד בעל משמעות דתית (שהרי בפועל בסך הכל נמסרת טבעת מיד ליד, ונאמרות כמה מילים - רק ההלכה היא המעניקה לכך משמעות עילאית) יכולים להעיד עליו רק אלה שמקיימים את עולם ההלכה.

בפועל, אנחנו לא מפשפשים במעשים של העדים, אבל כאשר מדובר במי שאינו שומר שבת, כלומר - שהוא מצהיר על עצמו שהעניינים הדתיים אינם עומדים בבסיס חייו - הוא פסול לעדות נישואין.

כל טוב ושמחה גדולה