יונה התנבא בעצב. איך?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/12/23 13:42 ח בטבת התשפד

שאלה

שלום לרב,

למדתי רבות אודות השמחה ואף זכיתי לכתוב על זה מאמר,

בעניין הנבואה מתוך שמחה, מתוך לימוד עם חבר הועלתה קושיה רצינית,

יונה הנביא, לא היה בשמחה, הוא אפילו ביקש נפשו למות, ובכל זאת המשיך להתנבאות. איך זה יתכן?

אני לא מבקש לקבל את התשובה בפועל, אני מבקש לקבל הפניות למקורות שאוכל לפתוח, ניסיתי בכל דרך למצוא ולא הצלחתי. וגם שאלתי כבר רב אחר שגם לא ידע להגיד לי

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

השמחה כתנאי לנבואה אינה שמחת 'ברסלבים' שרוקדים ברחוב... זו שמחה פנימית. השמחה הנדרשת לנבואה היא שלוות נפש מתוך איזון המידות.

מה שמונע נבואה אינם צער או קושי פיזי, אלא עצבנות ודיכאון. לכן כאשר אלישע חש עצבנות למראה אחאב, היה צריך מנגן שיחזיר לו את רוחו הטובה: "וַיֹּ֨אמֶר אֱלִישָׁ֜ע אֶל־מֶ֤לֶךְ יִשְׂרָאֵל֙ מַה־לִּ֣י וָלָ֔ךְ לֵ֚ךְ אֶל־נְבִיאֵ֣י אָבִ֔יךָ וְאֶל־נְבִיאֵ֖י אִמֶּ֑ךָ... וְעַתָּ֖ה קְחוּ־לִ֣י מְנַגֵּ֑ן וְהָיָה֙ כְּנַגֵּ֣ן הַֽמְﬞנַגֵּ֔ן וַתְּהִ֥י עָלָ֖יו יַד ד'..."

אמנם כתוב על יונה ששאל נפשו למות אבל לא עשה זאת מכעס, עצבנות או דכאון אלא בגלל התנאים הקשים - היובש וחום השמש: "וַיְהִי כִּזְרֹחַ הַשֶּׁמֶשׁ וַיְמַן אֱלֹהִים רוּחַ קָדִים חֲרִישִׁית וַתַּךְ הַשֶּׁמֶשׁ עַל רֹאשׁ יוֹנָה וַיִּתְעַלָּף וַיִּשְׁאַל אֶת נַפְשׁוֹ לָמוּת וַיֹּאמֶר טוֹב מוֹתִי מֵחַיָּי"