מאמץ מול היצר הרע - האם מעלה את דרגת הנשמה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/12/23 05:11 ז בטבת התשפד

שאלה

שלום רב,

האם המאמץ(למשל בלימודים והעבודה) וההשקעה שהאדם משקיע לעומת היצר הרע שדוחף למנוחה, כלומר מלחמה כנגד הטבע ,האם זה מעלה את דרגת הנשמה? כי אני נלחם ביצר הרע ועושה מצוות ומתגבר על היצר הרע שדוחף אותי למנוחה.

כי קראתי שההתגברות על היצר הרע וללכת כנגד הטבע מעלה את הנשמה

2 - האם זה מטרת היצר הרע? להעלות את דרגת הנשמה?

3-למה ה׳ ברא את היצר הרע?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

1. כל מאמץ וכל השקעה בתיקון עצמך מעלה את האדם.

2. מטרת היצר הרע - לאפשר לאדם בחירה. כאשר האדם מתגבר ובוחר בטוב, הוא מרגיש התעלות רוחנית.

3. ד' ברא לאדם כוחות - כל הכוחות טובים במהותם. הבעיה היא האיזון בין הכוחות. ללכת בדרך שתבטא כל כוח במקום ובזמן הנכון. יצר הרע מצוי בנטיה מופרזת לטובת כוח אחד יותר ממידתו.

היצר הרע מבטא בחירה לקויה ולא מאוזנת. היצר הרע נועד לאפשר לאדם בחירה, כדי שיהיה אחראי על עצמו.

4. כאשר אדם מרגיש שכאילו יש לו יצר הרע למנוחה ובטלה, חשוב שיבדוק אם זה באמת יצר הרע או קושי אוביקטיבי שאפשר לפתור.

אני מכיר אנשים שהיו להם קשיים בקשב וריכוז. הם התייסרו בתחושה שיש להם יצר הרע של בטלה, עד שבדקו ומצאו טיפול בבעיית הקשב, וגילו שאין להם בכלל יצר בטלה.