האם צריך לסכן את עצמך כדי להציל מישהו אחר

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 29/11/23 12:38 טז בכסלו התשפד

שאלה

שלום. בימינו במלחמה אנחנו שומעים על אנשים שהקריבו את חייהם בשביל לעזור לאנשים אחרים. חס ושלום שלא נגיע למצבים כאלה אבל זה עניין אותי האם ראוי שבן אדם יקריב את חייו על מנת להציל חיים של אחרים או שלא כיוון שעליו לדאוג גם לחיים שלו?

תשובה

שלום וברכה

יש להבחין בין שני מצבים שונים.

כאשר מדובר באחד על אחד - אכן, עמדת היהדות היא שחייך קודמין.

המקור המפורסם הוא:

תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא דף סב עמוד א:

"שנים שהיו מהלכין בדרך, וביד אחד מהן קיתון של מים, אם שותין שניהם - מתים, ואם שותה אחד מהן - מגיע לישוב. דרש בן פטורא: מוטב שישתו שניהם וימותו, ואל יראה אחד מהם במיתתו של חבירו. עד שבא רבי עקיבא ולימד: וחי אחיך עמך - חייך קודמים לחיי חבירך".

אבל כאשר מדובר במלחמה - הברית בין החיילים היא שאחד מציל את השני. לא זו בלבד, אלא שישנה חשיבות אסטרטגית לרעות ולערבות ההדדית, ועל כן חובה על כל חייל להציל את חבירו.

אשרינו.

כל טוב