תלמוד ירושלמי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/11/23 08:29 יט בחשון התשפד

שאלה

שלום רב,

רציתי לשאול מדוע לא לומדים יותר את התלמוד הירושלמי שעשוי להיות יותר נגיש לדור שלנו, מבחינת שפה ובמבחינת סוגיות של ארץ ישראל?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

הסיבות לדחיקת התלמוד הירושלמי הן היסטוריות. התורה שבעל פה התפתחה סביב התלמוד הבבלי, בגלל חורבנה של ארץ ישראל וירידת קרנה, והפיכת בבל למרכז היהודי החדש, שממנו (סיפור ארבעת השבויים) הופץ דווקא התלמוד הבבלי לכל העולם.

הדחיקה הזו ממשיכה היום לא רק בגלל שהתלמוד הבבלי הפך להיות יסוד רוב הספרים שהתפתחו בממנו - בין בהלכה ובין באגדה - אלא (שבניגוד לדבריך) הוא פחות נגיש, גרסאותיו הרבה יותר מסובכות, ואפילו קריאה פשוטה שלו היא מעשה מסובך.

אבל, אתה צודק. צריך להשיב אותו למעמדו.

כל טוב ושבת שלום