לימוד תורה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 31/10/23 04:22 טז בחשון התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

אומרים שלימוד תורה זה שכר מטורף,

דיבור אחד של תורה שקול כנגד כל התורה כולה כל מילה שאדם מוציא מהפה זה כפול 613

בזוהר הקדוש רשום שכל אות בתורה זה מצווה של תלמוד תורה זאת אומרת שאם בזמן הלימוד אני אומר "אמר רבא" אמרתי 6 אותיות זה 6 אותיות כפול 613 מצוות

החפץ חיים זכר צדיק וקדוש לברכה עשה חשבון כמה אדם בדקה אומר מילים ויצא לו 200 מילים בדקה

200 מילים בדקה כפול 4 אותיות בממוצע כפול 613 = 500,000 מצוות בדקה...

עכשיו השאלה שלי הרב אם אני לומד בחברותא 3 שעות ואני בשלוש שעות מדבר נגיד רק שעה והחברותא שלי מדבר את השאר ומסביר לי גם אני מקבל את השכר הזה או רק הוא כי רק הוא מדבר? (אני יודע שזה נשמע אגוטסיטי שאני עושה חישוב של שכר מצווה אבל אני עד עכשיו לא ידעתי שכך השכר ואני אוכל סרטים אם גם השכר הוא למי ששומע מבין ומקשיב ולא תמיד מדבר בלימוד..)

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אף אחד לא יודע כיצד מחשבים בשמים שכר מצוות.

בלימוד תורה יש מרכיבים רבים, אתה מציין את המרכיבים של דיבור והקשבה, אבל יש משקל רב גם להתמדה, ומשקל למאמץ בריכוז ובהבנה, שלא לדבר על ערך השינון והזכרון.

כל זה רק במצוות לימוד תורה. החיים שלנו מוקפים בעוד מצוות רבות ושכרן לצידן: ברכות ותפילות, ציצית ותפילין, כל מה שקשור בשמירת הלשון ושמירת הברית וגם שמירת שבת ועוד ועוד.

בקיצור, אין מה לנסות לחשב פרטים של פעולה בלימוד תורה: מי יותר מדבר ומי יותר מקשיב - צריך להשתדל לקיים הרבה מצוות ובכל מצווה לפעול במיטב המעשה ועומק הכוונה.