צער רב על הרע המתועב

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 25/10/23 19:14 י בחשון התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב

סליחה מראש על תוכן השאלה פשוט חייבת לקבל תשובה מנחמת הדבר כלכך מצער ומטריד אותי...

השאלה היא:

למה יש פורנו (סרטים כחולים) וזנות וכל הזוהמה שיש בעולם?

האם השם ברא את זה? או שזה בא מהאדם? ואם זה בא מהאדם איך השם בכלל מאפשר לזוהמה הזו להתקיים בעולמו וכמה ציער אותי לקרוא ש90 אחוז מהגברים צופים בזה וזה כביכול דבר לגיטימי שבעיניי כלכך לא לגיטימי!

למה זה קיים? איך השם לא עוצר את זה? למה מראש הוא ברא עולם כזה שיהיה בו כאלה דברים נוראיים? אולי בכלל זה בא מהאדם ולהשם אין שליטה על זה? ואם זה בא מהאדם איזה השם קדוש יברא כזה אדם שפל...? זה כואב לי מאד ומחריד אותי מאד שיש דברים כאלה דוחים בעולם! הייתי רוצה לדעת אם זה מצער גם את השם כמו שזה מצער אותי וכל השאלות ששאלתי בעניין...

השאלה שלי יכולה לכלול את כל הרע שיש בעולם שאני שואלת איך השם מאפשר את זה

אבל נוגעת ספציפית בנושא החריג והמחריד שציינתי. תודה וסליחה.

תשובה

שלום

אין שום צורך להתנצל על שאלה.

אכן המציאות שאת מתארת היא מזעזעת וכואבת.

ואכן כפי שכתבת בסוף דברייך, יש הרבה רע בעולם, גם בהיסטוריה הרחוקה, וגם כפי שחווינו כולנו לפני שבועיים וחצי.

ברור שאין שום דבר מחוץ לשליטתו של הבורא שהוא בלתי מוגבל ביכולתו האינסופית.

ברור שה’ ברא את העולם עם האפשרות לכל הרוע הזה להופיע.

ברור שלרוב המוחלט של הרעות אחראים בני האדם שיש להם בחירה חופשית.

באופן ספציפי, היצר שגורם לרע שתיארת, הוא היצר העוצמתי ביותר באדם, שמוביל לכך שיופיעו חיים בעולם, אבל הגודל שלו והכוח שלו הם מאפשרים שהוא יופיע גם בצורה המעוותת והמתועבת שתיארת.

אנחנו לא מסוגלים להבין את עומק דרכי ההנהגה האלוקית, מעצם היותה אלוקית ולא אנושית.

’כי לא מחשבותיי מחשבותיכם ולא דרכיכם דרכיי. כי גבהו שמים מארץ, כן גבהו דרכיי מדרכיכם ומחשבותיי ממחשבותיכם".

אבל ברור שרצונו של הקב"ה שתהיה בחירה חופשית לבני האדם, שזה כולל את האפשרות לעשות גם את הרע היותר גדול, אבל אפשרות הבחירה הזאת, היא זו שמאפשרת את הבחירה בטוב, שהיא מאוד משמעותית לאור היכולת לבחור ברע.

האפשרות הזאת היא שתביא את האנושות בסופו של דבר לבחור בטוב מרצונם, וזו תהיה גאולת האנושות והעולם.

ברור שהקב"ה לא רוצה שבני האדם יבחרו ברע וזה צער גדול לשכינה, הרבה יותר ממה שאנחנו מצטערים על כך. אבל זו ההכרעה האלוקית לנהל כך את העולם, מתוך הכרעה אלוקית שזה הדבר הכי טוב עבור העולם ועבורנו.

הצער שלך על הרע הזה ועל כל שאר הרעות שבעולם הוא צער קדוש וחשוב. אל תעזבי אותו ואל תטשטשי אותו.

אבל מצד שני, אסור שהוא יגרום לך לדיכאון, לעצב ולייאוש. זה גם דבר רע.

תנתבי את הצער והכאב הללו להתקדמות שלך, לעליה בטהרה הפנימית, בצניעות, בעבודת ה’ ובעשיית טוב.

תתפללי על זה. זה גם חלק מהותי במלחמה ברע.

בע"ה אנחנו הולכים ונגאלים, והעולם יהיה יותר ויותר טהור, עד לגאולה השלמה במהרה בימינו.

כל טוב