עבודה כתזונאית במקום שאינו מקפיד על כשרות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/10/23 18:52 כד בתשרי התשפד

שאלה

שלום רב,

סליחה מראש על אורך ההודעה.

אני תזונאית קלינית יחסית בתחילת דרכי.

מזה כשנה אני עובדת בבית אבות באחת המחלקות הסיעודיות, יום אחד בשבוע כהשלמת הכנסה (מכובדת).

במסגרת תפקידי אני גם מעורבת בקביעת התפריט ובעיקר בטיפול פרטני בדיירים הזקוקים לכך.

לאחרונה עלו לי שאלות האם נכון לי להמשיך בעבודה זו מבחינה הלכתית. אפרט על מנת לספק את המידע כפי שהוא:

- ארוחת צהרים וערב מסופקים ע"י קייטרינג חיצוני כשר.

- יש מספר מאכלים שמכינים במטבח בבית אבות על בסיס קבוע כמו דייסה, סלטים, פסטה קרה... כמו כן, טחינה של מנות בכדי להתאים למרקם הנדרש למטופל . פעולות אלו נעשות לעיתים ע"י גויים.

- אין הקפדה כלל על הפרדת כלים וכיורים לבשרי וחלבי גם במטבח (כלים להכנה קרה/חמה) וגם בכלים המוגשים למטופלים בארוחות. לציין שלעיתים למראית העין למשפחה ניתן לחשוב שאולי יש הפרדה (ישנו שילוט לדוגמא).

- נאמר לי שמידה והמשפחה מתעניינת בכשרות המקום (אני לא נוכחת בשיחה הראשונית הזאת) נאמר ע"י המנהלת שיש קייטרינג כשר אך אין הכשר על המטבח של המקום.

- אוכלוסיית הבית אבות מעורבת וכוללת יהודים וגויים. חלקם המשפחות שלהן בחרו את המקום וחלקם ע"י אפוטרופוס זר - לרוב מטופלים אלו ירודים קוגניטיבית כך שאין להם את ההבנה או הבחירה בנוגע לכשרות המזון הנאכל ("לפני עיוור.."?)

- גיליתי לאחרונה שבחג פסח האחרון על אף התפריט הכשר לחג הוחלט ע"י ההנהלה להכין דייסה (חמץ) לבקשת המשפחות כיוון שזו אחת המנות האהובות ע"י הדיירים ולא הייתה הענות גבוהה לאלטרנטיבה.

- אציין שמתוקף תפקידי אני מתעסקת הרבה ב"אוכל" אך אין לי שליטה על דברים אלו ולמרות זאת ניסיתי ולצערי ללא הצלחה.

אשמח בבקשה לדעת מכבוד הרב האם מבחינה הלכתית כדאי/מותר להמשיך לעבוד במקום?

פתקא טבא

תשובה

שלום וברכה

העבודה שלך חשובה.

והמטופלים צריכים לאכול.

מה שיש לך שליטה עליו - טוב שתעשי את המירב.

ומה שאין לך שליטה עליו - זו לא סיבה לעזוב את העבודה החשובה הזו.

את תקבעי את התפריט הנכון והכשר, תעוררי את ההנהלה לעשות כפי שהם התחייבו וכדו', וכך תמלאי את תפקידך נאמנה.

כל טוב