זכויות קניין בעבודה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 27/09/23 13:50 יב בתשרי התשפד

שאלה

אני מועסק מזה כשנתיים וחצי בחברת סטרטאפ. במסגרת תפקידי כחוקר בכיר תרמתי בצורה משמעותית לגיוס כספים לחברה , כך שברור לי שללא החלק שלי , הגיוס לא היה מצליח. לצערי רוצים לפטר אותי עקב רצון לקדם אדם שהגיע להתנכל אלי מתחילת עבודתו ואשר התנכל אלי תוך קבלת גיבוי מההנהלה. אני מבקש לפנות לערכאות משפטיות על מנת לתבוע אותם על "קניין רוחני" קרי לקבל פיצוי בסך 100 אלף ש"ח בגין הכספים הרבים שהחברה הצליחה לגייס ואשר היה לי בהם חלק מאד משמעותי מתוקף תפקידי כחוקר בכיר. חשוב לי להבין האם מתחינת דין תורה דבר זה מותר (אני לא רוצה להכשל בגזל , למרות שאני משוכנע שהצדק איתי)

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

כל דיון בענייני ממונות מזקיק שמיעת שני הצדדים לפני הדיון ההלכתי, וכאן אתה מציג צד אחד. אבל אינך מפרט האם שלמו לך כבר כספים עבור עבודתך המיוחדת. האם זה כבר כלול בדבר. והאם "קניין רוחני" שלך הוא מיוחד לך, או שמא יש עוד שותפים. כך שקשה מאד לקבוע בכך מסמרות. אמנם יש לפעמים קניין רוחני בהלכה, אבל הדברים צריכים להיות מוגדרים, מהו קניין רוחני, שם החוקר איננה עילה לתביעת כספים.

כל כסף שלא מגיע הלכתית יש בו גזל אלא א"כ זה מנהג המקום בצורה ידועה (דמי פרישה).

על כן אי אפשר לענות על שאלה זו בלא ידיעת פרטים נוספים.

ברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ