אז התורה היא שקר?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/08/23 13:00 יב באלול התשפג

שאלה

בשאלה הקודמת שלי של ״האם התורה היא אמת״? שנמצאת בקישור הזה:

https://www.kipa.co.il/%D7%A9%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A8%D7%91/1145202-1/#t1

נראה כי בתשובה, כבוד הרב סותר את עצמו:

בהתחלה כבוד הרב רשם:

1. ״אמונה מעצם הגדרתה לא מתיימרת להיות מוכרחת בשכל.״

2. ״המחשבה שאמונה מתחייבת מתוך הוכחות שכליות, שייכת לימי הביניים. כיום ברור לחלוטין שאין טיעון אמוני שלא ניתן להפריך אותו.״

ואז הרב רשם כמה טיעונים אשר ובסופם רשם: ״כל אלו הם הוכחה חזקה מאוד למעמד האלוקי של העם, התורה והארץ.״

כביכול בסתירה למה שרשם בהתחלה.

מה זה אומר בכלל הוכחה חזקה מאוד? הוכחה היא או נכונה או לא נכונה ואז היא פשוט תיאוריה

קראתי שוב ושוב את הטיעונים ולכאורה אלו נראים דברים שמחזקים את האמונה שזה מעולה, אבל אין שום הוכחה מוצקת שהתורה היא אמת או אלוהים ברא את העולם ונתן איזשהי תורה ומשגיח השגחה פרטית על עם ישראל או בכלל יש לו יכולת כזו - כיוון שכל דבר שקורה טוב או רע, עם סיכוי נמוך או גבוה - אנשי הדת יגידו שזה מעת השם.

כלומר אני יכול באופן חופשי לטעון שהדת היהודית היא המצאה מעולה שהפכה את עם ישראל למה שהוא ואפילו עזרה לו לשרוד מעל אלפיים שנה, ולהיות בכל מיני תרחישים במהלך ההיסטוריה שקרו בצורה מסויימת ולא אחרת. אך חוץ מזה שזו שיטה טובה לשרוד כעם מאוחד ורוחני זה לא מוכיח שיש אלוקים או השגחה פרטית בפועל - זה רק מוכיח שזה טוב להגיד שיש אלוהים ולהאמין בו כאילו הוא קיים באמת.

גם העובדה שאנחנו מרגישים רוחניות גדולה אינה מוכיחה שום דבר כיוון שרגש לא יכול להוכיח משהו (אחרת היינו בבעיה).

כביכול נראה שהסיבה היחידה שהאנשי הדת מתעקשים שיש אלוהים והשגחה פרטית היא העובדה שזה טוב לאמונה שלהם ומוריד ספקות ומעלה את הביטחון.

אך בפועל אין אלוקים, אין השגחה פרטית ואת התורה רשמו אנשים ולאט לאט נוצרה דת חזקה. (כיוון שלא ניתו להוכיח).

הרי לא ניתן להגיד שמשהו קיים רק כי לא ניתן להפיך אותו, אחרת כל משוגע שיגיד שראה או חווה משהו או איזה כח אז נצטרך להאמין לו.

אז אני מסכם: התורה היא שקר.

ואני כבר יודע מה תהיה התשובה - כיוון שהרב הוא איש דת אז הוא לא יכול להרשות לעצמו להחליש את האמונה שלו או של תלמידיו אז אני לא מצפה שיודה בזה שהתורה היא שקר.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

לא הוכחת שהתורה היא שקר (חו"ח).

טענת שהתורה היא שקר, והצגת נימוקים לעמדה שלך אבל לא הוכחת את עמדתך.

המציאות שאנו חיים בה מעוררת שאלות רבות שאין אפשרות לתת להם תשובה מוכחת - לא רק בעניין התורה, בכל נושא עמוק ורציני - אין דרך להוכיח באופן מוחלט שזו אמת ואין דרך להוכיח שזה שקר.

אני יכול להעתיק את הקביעה שלך ולומר בדיוק באותה מידה:

הציונות היא שקר - תוכיח שהיא אמת.

הדמוקרטיה היא שקר - תוכיח שהיא אמת.

הפסיכולוגיה היא שקר - תוכיח שהיא אמת.

הרפואה הקונבנציונאלית היא שקר - תוכיח שהיא אמת.

הבחירה החופשית של האדם היא שקר - תוכיח שהיא אמת.

לא תוכל בשום דרך להוכיח שאני טועה בטענותי הללו.

אפשר להציג שאלות בסיסיות בחיי כל אדם ולהראות שאין שום דרך להציע להן תשובה מוכחת:

האם אתה חי במציאות או בתוך חלום? אין לשאלה הזאת תשובה שאפשר להוכיח.

האם יש יתרון לאדם מן החי? האם לאדם יש נשמה? אין לשאלה זו תשובה שאפשר להוכיח.

האם יש חיים לאחר המוות? אין לשאלה זו תשובה שאפשר להוכיח.

בהיסטוריה המדעית ידענו נפילות של תיאוריות שנחשבו אמת מוחלטת במשך תקופה ארוכה כמו הפיזיקה של אריסטו או הפיזיקה של ניוטון.

גם בנושאים ארציים יותר כשאדם בוחר בת זוג לחיים - אין לו שום הוכחה שהזיווג באמת מתאים.

בעוד שהרשימה לעיל, המצביעה על דברים בסיסיים בחיי אדם שאין בהם הכרעה, עלולה ליצור מבוכה. העובדה שאין לתורה הוכחה מוחלטת, היא הגיונית לחלוטין: אדם נדרש לבחור בתורה. אם לתורה הייתה הוכחה שכלית לא הייתה לאדם בחירה אם לקבל על עצמו את התורה - ממילא קיום התורה לא היה מעמיד שום זכות לאדם.

לכן אנחנו מדברים על אמונה בתורה, מדברים על יהודי מאמין מפני שהוא בוחר להאמין.

משעה שאדם בוחר להאמין, בוחר לקבל ולקיים את התורה, בוחר להיות נאמן לעמו ולארצו - כל הבחירות הללו הם שלו, והוא מתברך בהן.

לסיכום: אתה צריך לבחור - להאמין בתורה או לסרב לה, ולדעת שאתה אחראי לשאת בתוצאות של הבחירה שלך.

אני לא אכפה עליך את התורה.