שאלה על הכרת הטוב

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 18/08/23 10:08 א באלול התשפג

שאלה

שלום,

ידוע שאחת המידות הכי נעלות אם לא הנעלה מכולן היא מידת הכרת הטוב / ההודיה.

אך כל המידות הטובות, לפי הבנתי, זה סוג של הדמות לקב"ה.

ואני לא מבין איזה הכרת הטוב יש לקב"ה שהרי הוא ברא את הכל והכל שייך לו? למי כביכול הוא מכיר תודה?

תודה

תשובה

שלום וברכה

ההידמות לקב"ה היא אמנם תנועה נפשית מופלאה, אך כמובן שאין להשוות בין הודאה במישורים שלנו למישורי ההודאה לריבונו של עולם.

ריבונו של עולם אינו זקוק לדבר, וממילא לא ניתן לדבר על הודאה המובן המקובל של המילה.

במושגים מושאלים, אנו מוצאים בנביאים הודאה כביכול של ריבונו של עולם לעם ישראל, המעידים על קיומו בעולם, כגון: "אָנֹכִי הִגַּדְתִּי וְהוֹשַׁעְתִּי וְהִשְׁמַעְתִּי וְאֵין בָּכֶם זָר וְאַתֶּם עֵדַי נְאֻם ה' וַאֲנִי אֵל", שחכמים דרשו שאם אין אנו מעידים על הקב"ה - ח"ו אין הוא אל. יש בכך צורה כלשהי של התייחסות להודאה לנו שאנו מעידים על קיומו, אולם כאמור - זה ביטוי מושאל.

כל טוב