אמונה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/07/23 15:01 כז בתמוז התשפג

שאלה

מה אני מחוייב לאלוקים הוא לא עשה לי שום טובה בכך שהוא ברא אותי מצידי לא להיברא כלל כמו שאמרו חכמים נח לו לאדם שלא נברא

א''כ אין לי שום מחוייבות אליו

ויותר מזה אני מעולם לא כרתתי עמו ברית מה אני מחוייב למה שאברהם כרת??

אני יישות בפני עצמי ואני לא מעוניין לשמור את מצוותיו

האם אני מחוייב רק מצד העונש שהדבר או יש פה עוד משהו

תשובה

בס"ד

שלום רב,

1. השאלה אם אתה בוחר לחיות לא קשורה למה שהיה פעם, אלא למה שקורה לך עכשיו. אם חלילה תהיה בסכנת מוות האם תאמר:

"אף פעם לא בקשתי לחיות - אני מוכן למות בשמחה!" אם כן אז באמת לא עשו לך טובה שהביאו אותך לכאן.

אבל אם המוות מצער אותך, מאיים עליך ואתה מעוניין לחיות - יש לך חובה גדולה כלפי מי שנתן לך חיים.

2. אפשר לאיים בשכר ועונש, זה כתוב בספרים - אבל מי שעובד את אלוקים בגלל שכר ועונש לא באמת מסור לאלוקים - הוא דואג לעצמו שלא יפגע. האמונה האמתית צריכה לבוא מתוך הבנה שכלית והכרה רוחנית.

3. אדם רציני בונה לעצמו השקפת עולם עמוקה ורחבה. לשם כך צריך לברר מספר שאלות:

• מהו העולם? מה תכלית העולם? לשם מה קיים העולם? בתוך הבירור הזה צריך לתת את הדעת לא רק על עולם החומר אלא גם על עולם הרוח.

• מהו האדם? מה תכלית האדם? לשם מה קיים האדם? בתוך הבירור הזה צריך לתת את הדעת לא רק על הגוף אלא גם על הנשמה.

מתוך הברור של שתי שאלות אלו, אודות העולם והאדם, בחומר וברוח, עוברים לברור אישי:

• מי אני, בחומר וברוח?

• מה אני, בחומר וברוח?

• מה התכלית שלי בעולם, בחומר וברוח?

מתוך בירורים אלו מגיעים לבניה של השקפת עולם בעקבותיה לוקחים אחריות על החיים שלך.