מה לעשות לגבי מכירת תכשיט

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/06/23 05:13 כג בסיון התשפג

שאלה

שלום רב כבוד הרב.

ברשותי חנות תכשיטים, ובתחום שלנו מדי פעם אנחנו רוכשים תכשיטים משומשים מאנשים המעוניינים למכור אותם. לפני בערך שנה רכשתי צמיד משומש מאדם שביקש למכור. ניקיתי אותו על מנת שלא יראה משומש. היום נכנסה לקוחה והתעניינה בצמיד הזה, וכשהיא שאלה אותי אם הצמיד יד 2 לא עניתי אבל עשיתי מן תנועה של "ברור שזה חדש" וגרמתי לה להבין שהצמיד אכן חדש..המצפון שלי לא שקט. היא נתנה לי מקדמה והצמיד אצלי, מה עליי לעשות?

אשמח לתשובה בהקדם האפשרי

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובה והכנה.

הדבר הנכון הוא לומר לה במפורש שהתכשיט אינו חדש.

כל דרך אחרת תהיה גניבת דעת.

וכך פסק רמב"ם:

"רמב"ם הלכות מכירה פרק יח הלכה א - ב

הלכה א

אסור לרמות את בני אדם במקח וממכר או לגנוב את דעתם, ואחד עובד כוכבים ואחד ישראל שוים בדבר זה, היה יודע שיש בממכרו מום יודיעו ללוקח, ואפילו לגנוב דעת הבריות בדברים אסור.

הלכה ב

אין מפרכסין את האדם ולא את הבהמה ולא את הכלים הישנים כדי שיראו כחדשים, אבל מפרכסין החדשים כגון שישוף ויגהץ וייפה כל צרכיו".

כלומר, הדוגמה המפורשת שהוא נתן הוא להראות דבר ישן כחדש.

כל טוב ושוב יישר כוח גדול