מגע סתמי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/06/23 05:26 כג בסיון התשפג

שאלה

שלום הרב!

אני מדריכת כיתה ט בנות בבנ"ע

כחלק ממערך שמירת נגיעה הבנות הפנו אלי כמה שאלות ואשמח לתשובה של אחת מהן

• מה הבעיה בסתם חיבוק או כיף או מגע סתמי בבן

אשמח גם מאיזה מקור אנו למדים את זה מהתורה וגם מה הטעם לאיסור הזה בהרחבה

תודה מראש!

תשובה

שלום וברכה

בהצלחה בהדרכתך.

אכתוב בקיצור נמרץ, ואם תרצי לפתח – אנא שובי:

צריך כמובן לפתוח בשאלתך השניה. הרמב"ם פסק כי בשל העובדה שהתורה התבטאה "לא תקרבו לגלות ערווה" אנו למדים כי היא אסרה לא רק את המעשים האסורים המלאים, כי אם גם את ההתקרבות. זה המקור העיקרי, אולם יש גם מקורות רבים נוספים, שקשורים לחובה להתרחק, כמו זו שאנו אומרים בסוף קריאת שמע "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם". האיסור אפילו לתור אחרי מראה העיניים הוא יותר מרחיק לכת מאיסור המגע, ומלמד אותנו על הכיוון כולו.

מגע סתמי הוא קומה ראשונה. הוא אכן פחות חמור מאשר מגע עם משמעות, אולם הוא חלק מסולם שההלכה אסרה להיות בו, ומתחה את הקו המבחין בין האסור והמותר שם. באופן כללי, זו דרכה של ההלכה, שבשל העובדה שלא ניתן למתוח קו ברור בין "מגע סתם" ובין "מגע עם קצת משמעות" היא לימדה אותנו שכל מגע אסור.

כמדריכה, אני מציע בעיקר לדבר על מטרות חיוביות שאליהן אנו רוצים לטפס, ועל ידי כך להאיר את הדרך הטובה והישרה החיובית, ומתוכה תהיה גם שמירה גדולה יותר על הדברים האסורים.

כל טוב ובהצלחה