עיון תפילה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 06/06/23 07:11 יז בסיון התשפג

שאלה

שלום וברכה

הגמרא אומרת לגבי עיון תפילה שאם אדם מצפה שהתפילה שלו תתקבל אז זה פוגע לו בתפילה. אני סובל מחרדות וocd (אני בטיפול) ולפעמים אני נמצא במצוקה ממש ממש גדולה ואני מתחנן מכל הלב לה׳ שפשוט יחלץ אותי מהמיצר. אני כביכול בא בטרוניה ומתעקש שיציל אותי אבל זה רק בגלל שאני מרגיש שרק הוא יכול לעזור לי ושאני לא יכול בלעדיו - האם גם תפילה כזו שבאה מתוך כאב ותחושת הכרח נכללת ב״עיון תפילה״?

אני מבין שאנחנו לא יכולים לבוא לה׳ בדרישות אבל כשאני בתוך המצבים האלה הרגש פשוט מתפרץ

תשובה

שלום וברכה

ראשית, אני מברך ומקווה כי ייפתחו בפניך שערי רגיעה, שמחה, והארה פנימית, שתגאל אותך מהמצוקות שאתה חש.

גבול דק מאוד נמתח בין "עיון תפילה" המביא לכדי כאב לב, ובין "עיון תפילה" רצוי ומכוון. שכן, בוודאי שאדם המתפלל לריבונו של עולם על דבר מה מבקש ומצפה כי בקשתו תתמלא, וזהו אינו עיון תפילה אסור. הביקורת בחז"ל היא על מי שעומד עם "סטופר", וסובר כי כיוון שהוא התפלל - ריבונו של עולם עובד אצלו, וכשהתפילה אינה מתגשמת הוא בועט וכועס.

על כן, כאשר התפילה שלך היא תפילת אמת, והיא מתחננת כי הקב"ה יחלץ אותך מן המצר - זו בהחלט תפילה ראויה. ברם, אל תתאכזב ואל תתמרמר אם הדבר לא מתחולל, שכן הקב"ה מאזין לכל תפילותינו, אולם הוא לא התחייב לענות באופן חיובי על כל בקשה שלנו.

כל טוב