התאבדות בתנך

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/06/23 20:35 טו בסיון התשפג

שאלה

שלום הרב,

לפי מה שהבנתי, אין שום מציאות בה אדם נדרש להתאבד כדי לקיים את רצון ה'.

מתוך הבנה זו, איך אפשר לשבח את חנה אם-שבעת-הבנים על כך שקפצה מהגג אל מותה? האם זו גבורה יהודית? למה לא נרצחה על קידוש השם כמו בניה? ומדוע אנו מהללים אותה על כך?

כמו כן קראתי סיפורים על מסעות הצלב, שקהילות שלמות שחטו אחד את השני כדי שלא ינצרו אותם בכח. האם זה מעשה ראוי? הרי בכל רגע נתון הם יוכלו למסור את נפשם ולא להתנצר. מדוע לעבור על שפיכות דמים מבחירה מאשר למסור את הנפש על עבודה זרה?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

האם החיים הם ערך עליון ?

כן. בוודאי. פיקוח נפש דוחה כמעט את כל המצוות.

האם החיים הם הערך העליון ?

לא. לעתים אנו נקראים למסור את הנפש.

זה יכול להיות כאשר מדובר בחייל הלוחם למען ביטחון המדינה;

וזה קיים גם במצוות של ״ייהרג ואל יעבור״ שבהן אנו מקדשים את שם ה׳ בעולם.

כך עשתה חנה וכך עשו שבעת בניה.

הרבה דיונים התרחשו ביחס למעשיהם של חסידי אשכנז. הרמב״ם ביקר את הדברים בחריפות, אולם באשכנז אכן זו הייתה העמדה שנקטו בה חסידים, שרצו לכונן את החיים שלהם בשלמות מוחלטת מול הציווי האלוהי.

כל טוב