מכנה שם רע לחברו - וחומרת העבירה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/05/23 11:50 ה בסיון התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

בעניין שם רע לחברו, אני יודע שזה חטא חמור מאוד.

חבריי קוראים לי "סבא", זה התחיל ממשחק ששיחקנו לפני כמה שנים כאילו אנחנו משפחה ואני הייתי הסבא, מאז המשחק נשכח אבל עדיין הם קוראים לי סבא. כינוי הסבא הולם אותי משום שאני טיפה עצלן, ולא ממש אוהב לרוץ או שאר פעילויות גופניות, אך אינני זוכר אם זו הסיבה שנקראתי סבא מלכתחילה. בכל אופן, אני לא חושב שהכינוי היה או עודנו במטרה לביישי, וגם אני לא מרגיש מבויש. האם יש בכך משום מכנה שם רע לחברו?

תודה רבה כבוד הרב.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה.

ממקור הדין (בבא מציעא נח ע"ב), נראה כי דין כינוי השם קשור מאוד לשאלת הלבנת פנים.

לאמור: אם הכוונה אינה להלבין את פניך, ולא זו בלבד אלא שמבחינתך זה בסדר - נראה שאין בכך איסור.

אמנם, אני מכיר רבנים שאפילו אינם מוכנים לקרוא ליוסף "יוסי" ולבנציון "בנצי", ורואים בכך כינוי שם, אולם להערכתי זו מידת חסידות, ואינה ביסוד ההלכה.

תודה על ההזדמנות להזכיר לנו את העוון החמור של כינוי שם גנאי לחבירו. איני מבין כלל כיצד אנשים דשים עבירה חמורה זו - לבריות ולשמיים - בעקבן, ומכנים לדוגמה פוליטיקאים מכאן ומכאן בכינויי גנאי. זו אכן עבירה מהחמורות הקיימות עד שחז"ל אמרו עליה כי מי שעושה זאת יורד (לגהינם) ואינו עולה.

כל טוב