מתי מותר לכעוס?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/05/23 09:39 כח באייר התשפג

שאלה

מתי מותר לכעוס?

מתי הכעס מוצדק?

למשל אם משהו פוגע בי לא כדין .

שמעתי שמידת הכעס צריכה להיות לקצה התחתון ולא באמצע, אבל האל לא ברא מידה סתם, לכן אני שואל, מתי מוצדק וכדאי לכעוס? האם לצורך הגנה?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

צריך להבחין בין להגיב ובין לכעוס.

לכעוס לא צריך אבל להגיב כן.

אם מישהו פוגע בך - אתה צריך לומר לו: "פגעת בי".

חשוב שהוא ידע זאת. לא פשוט לפעול כך, להגיב בלי לכעוס, צריך למצוא את הדרך הנכונה בכל מקרה ומקרה.

כך מסביר הרמב"ן את הפסוק: "הוֹכֵחַ תּוֹכִיחַ אֶת עֲמִיתֶךָ וְלֹא תִשָּׂא עָלָיו חֵטְא" במקום לחשוב עליו דברים רעים (תשא עליו חטא) אתה צריך לציין בפניו במה הוא פגע בך (הוכח תוכיח) כדי שהוא יוכל להתנצל או להסביר לך כדי שתגיעו לפיוס.

הבעיה בכעס שאי אפשר לבטא אותו במידה מדויקת - מהותו של הכעס שהוא מתפרץ ובלתי נשלט. לכן כעס על פי רוב, מעורר כעס מהצד השני. במקום לפתור בעיה, הכעס שלך יעצים את הבעיה וירחיק את הפתרון.

הכעס פוגע באדם הכועס, הכעס ממלא אותך במתח ומשפיע עליך לרעה.

לכן הפתרון הוא מצד אחד להשתדל מאוד שלא לכעוס, בכלל לא.

מצד שני להביא את הרגשות שלך לידי ביטוי בדיבור (אפשר גם לכתוב לו) מול מי שפגע בך.