ברכה על ענבים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/05/23 15:11 יט באייר התשפג

שאלה

שלום מר שטראוס.

לפני 13 שנים ענית לבחור ששאל מה מברכים על ענבים. ענית בפירוט ובסוף אמרת שפירות הגפן הם ככל פרי עץ ולכן מברכים בורא פרי העץ.

גפן איננה עץ.

מן הסתם נדרשת בעבר לסוגיה הזאת ומן הסתם קיימות הלכות ברורות בנושא.

לא יעזור לכם כלום שכן גפן היא שיח מטפס והברכה על ענבים היא בורא פרי האדמה.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הגדרות הלכתיות אינן זהות להגדרות בוטניות. כאשר אדם מברך על 'פרי העץ' או 'פרי האדמה' הוא מתנסח לפי הגדרות הלכתיות לא הגדרות בוטניות של 'עץ' או 'שיח'.

ההבחנה ההלכתית בין פרי עץ ופרי אדמה אינה תלויה בצורתו של הגזע אלא בקיומו של גזע קבוע. כל צמח שגזעו מתקיים מעונה לעונה נחשב להלכה 'עץ' ואם גזעו מתייבש בסוף העונה, הוא נחשב פרי האדמה.

לכן ענבים וסברס הם פרי העץ. בננה היא פרי האדמה - מפני שגזעה מתייבש ובעונה הבאה יוצא מהשורשים גזע חדש לצדו של הגזע שהתייבש.

נ.ב.

לא הבנתי מדוע רשמת "לא יעזור לכם"? מדוע לחשוב שאני צריך עזרה ממישהו?