תפקידו של השטן

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/05/23 17:40 יד באייר התשפג

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה!

התחלתי בלימוד ספר איוב ונתקלתי בפירוש רשי על פסוק ו' בפרק א':" ויהי היום" - אותו יום שהיה ראש השנה (שהוא יום תרועה וצוה הקב"ה לשטן להביא זכות וחובה של כל הבריות הה"ד משוט בארץ)

וכן:ויבא גם השטן בתוכם" - לקטרג הבריות

שתי שאלות יש לי:

1. איך ה' מצווה על השטן להביא זכות של כל הבריות, מילא חובה. הרי אין קטיגור נעשה סניגור?

2. אם כן מדוע השטן מביא רק את החובה כמו שרשי מפרש אחר כך?

3. מה תפקידו של השטן אם הוא מלאך מקטרג וזה כל עניינו כמו שמלאך מיכאל שרם של ישראל וזה כל עניינו, אז איך הוא מסוגל לבצע שליחות כזאת שנוגדת את כל מהותו?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

לאמתו של דבר אנחנו לא יודעים באמת מהו אותו "שטן" עליו מדובר.

שכן בפסוקים משמע שאכן יש יישות כזו שנקראת השטן.

ואילו חכמינו אמרו: "הוא השטן, הוא מלאך המוות, הוא היצר הרע", ובכלל אפשר שמדובר בדימוי של משהו שמתחולל בעולם הרוחני העמוק.

ובכל זאת, אנסה לענות על השאלות האלה, תוך הדגשה שמדובר באפשרות בלבד, ולא במשהו שאנו יודעים אותו:

א. הכלל הזה של "אין קטיגור נעשה סניגור" עומד בניגוד לכלל אחר שאומר (לדוגמה) כי דם פר מכפר, וכי חלק מהכפרה בבית המקדש נעשה על ידי זהב וכדו'. הגמרא במסכת ראש השנה כו ע"א מלמדת כי הכלל הזה עוסק בהקרבת קורבנות בתוך בית המקדש, אך לא בדברים שמסביב, ועל כן הפניה לשטן כי יהיה סניגור אינה מנוגדת לכלל הזה.

ב. אחד היסודות שהקב"ה ברא לאורו את העולם הוא הבחירה החופשית. היא ניתנה בראש ובראשונה לבני אדם, ועל כן אנחנו מסוגלים גם לבחור לעשות את הרע ולא רק את הטוב. מקובל שבעולם המלאכים אין בחירה חופשית, אך אפשר שלשטן היא ניתנה, שכן זו מהותו.

ג. מכאן אפוא שגם השטן יכול למלא את השליחות – וזה תלוי בבחירתו.

כל טוב ושפע