הקב"ה מעניש על מחשבות?

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 21/04/23 16:56 ל בניסן התשפג

שאלה

שלום לכבוד הרב,

האם הקב"ה מעניש על מחשבות? לדוגמה, אם חשבתי דבר רע על אדם אחר, האם יש בכך חטא? ואם לא, מה עם "לא תשנא את אחיך בלבבך"?

באופן כללי, האם אדם שיש לו מחשבות לא טהורות או רעות על אנשים אחרים או על עשיית עברה עובר עברה? וגם האם כוונה משפיעה על מצוות או עברות?

תודה רבה!

תשובה

שלום

א. זה תלוי אם יש במחשבה הזאת איסור או לא. למשל במה שציינת על השנאה יש ציווי, אבל לא על כל מחשבה רעה יש ציווי, נכון?

ב. באופן כללי אדם נידון רק על מה שיש לו בחירה לגביו, ולכן על מחשבות שבאות ללא בחירה וללא רצונו הוא לא אחראי. כמובן, שאם הוא ברצונו נתקע באותן מחשבות, או אם הוא גורם לעצמו מחשבות (למשל ע"י ראייה אסורה) הוא אחראי על מה שגרם לעצמו.

ג. בוודאי שכוונה משפיעה. יש הבדל גדול אם אדם עושה מצווה מתוך כוונה טהורה או מתוך אינטרס, ויש הבדל גדול אם אדם עושה עבירה מתוך זלזול ואדישות או שעושה אותה מתוך יצר גדול שקשה לעמוד בפניו.

מקווה שעניתי לך