מקור מהתורה לתשובה על מעשה ושאלות נוספות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 23/04/23 17:34 ב באייר התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לדעת איפה רשום בתורה לגבי חרטה ותשובה

ושהיא מנקה את החטא והשם מוחל על כך

ומהי ההגדרה לתשובה?

כשעושים תשובה או חרטה או ניסיון קטן בתשובה במעשה

זה אומר שלא מענישים אותו על כך למעלה?

או רק פה זו המחילה?

רציתי לדעת בנוסף על הלכות תולעים וחרקים כמה שאלות,

אם הפרי נראה מבחוץ שלם ונקי

ובפנים כניראה הייתה תולעת שלא הבחנתי בה זה חטא? שמעתי שזה לא נחשב חטא

ואם אני קונה כוסברה או פיטרוזיליה / שמיר ושוטפת ומנקה כמו שצריך

וקוצצת את זה דק דק עם סכין

(שאני עושה כך קוצצת את הירק הזה ספציפי דק דק)

ובמידה ויש בזה חרקים שנקצצו

זה עדיין חטא כי כניראה הם לא בשלימותם?

או שעדיף בירק כזה לקנות כמו גוש קטיף כי עם מחשבה כזו זה כאילו לבטל ביטול כמו לטחון רק בשביל לבטל חרקים (משהו כזה שהבנתי שיש) ?

אם אכלתי עד עכשיו ירק שכניראה היה בנגעים רבים(מהעבר לעכשיו) כי לא הכרתי בנושא הזה שיש הרבה נגעים ולא כמו שחשבתי שנראים ..

יש לי מחילה על זה?

אני עכשיו למדתי מאוד על הנושא של נגעים בירקות

על שטיפה והחומרה

ורוצה להשקיע בניקיון הירק כמו שצריך ודואגת לחפש חברות טובים.

זוהי דרך תשובה?

השאלה קשורה לשאלה הראשונה

שאלה נוספת

אם גם אחרי מאמצים לנקות לבדוק אחר חרקים בעלים ויש עליהם עדיין חרק או זחל

שלא הבחנתי בו בכלל ולטעמי זה נקי (אני יודעת שאוכל בחשש עכשיו ושארגיש שאני אוכלת ירק עם נגעים )

זה חטא?

או שיש לזה מחילה מהשם כי עשיתי מאמץ?

הרגש הזה שארגיש זה יהפוך את זה למזיד?

תודה רבה אשמח למענה אלה שאלות שמטרידות אותי

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

עייני ברמב"ם הל' תשובה, פ"א בתחילתו. שם הדברים מופיעים ושם גם נמצאים המקורות לדברי הרמב"ם.

הקב"ה אומר "ונסלח לכל עדת בני ישראל" ואנו מקווים שהכל נסלח, אבל איננו יודעים מה נסלח וכמה נסלח. בכו"א זה מה שהקב"ה רוצה שנעשה תשובה אמיתית ומלאה.

חרק שנמצא בדבר שאין בו בד"כ חרקים אין זה אלא שוגג, אבל האוכל מאכל נגוע (חסה, לוף וכו') אפילו אם לא ראה כל סימן מבחוץ הרי זה איסור גמור.

חתוך סכין איננו מבטל מכיוון שהחיתוך גדול מאורך החרק. רק אם טחנו היטב, כמו קמח הקב"ה לא מחשיב זאת לעברה. בודאי שיש לקנות ירק של גוש קטיף.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ