מוסרית

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 22/03/23 09:31 כט באדר התשפג

שאלה

שלום הרב ירון, יש שאלה שמעסיקה אותי לאחרונה ואשמח לעזרתך, האם ראוי ללכת לכנס תורני שמשתתף בו תלמיד חכם שיצאו עליו שמועות רעות? האם חובה למחות בדרך כלשהי על קיום כנס כזה?

אשמח ממש להתייחסות. ותודה מראש.

תשובה

שלום רב,

זו שאלה מאוד מורכבת, כי היא עוסקת בדיני נפשות, וגדרי שמועות רעות, לשון הרע ורכילות שאינם פשוטים כלל וכלל.

בפרוטרוט אי אפשר לענות במדויק ללא מידע נוסף והיכרות העניין מקרוב, אולם ישנם כמה קווים מנחים שכדאי לקחת בחשבון:

כדאי מאוד להבין כיצד השמועה יצאה, והאם היא בדוקה ממקור ראשון ונאמן. הנכון הוא שבית דין יחקור את המקרה ויכריע האם השמועות נכונות, האם בכלל יש על מה לדון. בתקשורת של היום, ובפרט בתקשורת החברתית, שמועות מופצות ורצות במהירות, ללא אחריות ובלי צורך לתת עליהן דין וחשבון, ובכך עלולות להרוג נפשות כפשוטו.

מאידך יש והשמועות מבוססות ונכונות, ובפרט אם נבדקו בבית דין והוכרע שכן, ואז יש מקום בהלכה בוודאי לחשוש ולהתרחק, ואם מדובר על נזק שעשוי להיגרם לאחרים גם להזהיר אותם. אולם שוב, דרך זו דורשת מידע בדוק וידיעות על בוריין, ולענות על עוד קריטריונים של הלכות לשון הרע ורכילות.

בברכה רבה,

ירון אנגלמאייר