צום והנקה/היריון

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 03/04/23 23:36 יב בניסן התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב, בהיריון צמתי פעם אחת ואז התחילו לי צירים מוקדמים, כהנחייה רפואית אמרו לי לא לצום יותר אף צום עד סוף ההיריון, ועוד מספר הנחיות כדי שלא תהיה לידה מוקדמת.

בהנקה גם- ירדו לי כמויות החלב, ויש לי תינוקת קטנה.

האם מבחינה הלכתית לעתיד- מותר לא לצום?

לידה מוקדמת זה ממש סכנת חיים לתינוק, ירידה בכמות החלב כאשר זאת התזונה העיקרית של התינוק גם היא בעייתית ומסוכנת.

וממה שזכור לי צומות קלים לא צמים, אבל כיפור ותשעה באב- זה עדיין משפיע, אם בצירים בהיריון ואם בירידה בכמויות החלב. אפילו אם שותים יוצאים מהסכנה.

אנחנו הולכים לפי הלכות של ספרד.

תשובה

שלום רב,

אכן בצומות הקלים ניתן להקל בנסיבות שתארת. לגבי תשעה באב ויום כיפור הדין מורכב, כי השולחן ערוך פסק שמעוברות ומניקות יצומו בהם.

אולם דעת ראש הישיבה שלי, הרב נ.א. רבינוביץ זצ"ל, הקילה גם בימים אלו כדלהלן:

לגבי מעוברות מהחודש החמישי הוא דן את הצום כמסוכן לילד והורה שבתשעה באב אין לצום, וביום כיפור מותר לשתות לשיעורים (שתייה מתוקה בכמות קטנה ממלוא לוגמא בהפסק של לפחות עשר דקות).

וגם מינקת שעיקר תזונת התינוק ביניקה לא תצום בתשעה באב, ואם מרגישה חולשה אף ביום כיפור לשיעורים.

רוב הפוסקים יועצים למניקות לצום ולהניק לסירוגין עם תחליף חלב בשביל לעבור את הצום עם מספיק חלב ליניקה.

בהצלחה ובברכה, ושירבו שמחות!

ירון אנגלמאייר