אם אני עוסק במצווה דרבנן אני פטור מדאורייתא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/02/23 20:18 א באדר התשפג

שאלה

אם אני עוסק במצווה דרבנן אני פטור מדאורייתא

תשובה

שלום וברכה

נושא זה נתון במחלוקת אחרונים גדולה. הערוך לנר במסכת סוכה, בסוגיית היסוד של העוסק במצווה פטור מן המצווה התלבט בשאלה זו. יש שכתבו שפטור ויש שכתבו שאסור.

הדבר כנראה תלוי גם בשאלת מהות הדין, לאמור: למה באמת העוסק במצווה פטור מן המצווה, ומדוע אין אנו משקללים את חשיבות המצוות השונות, ומפסיקים מצווה קלה לצורך מצווה חמורה.

מהדוגמאות הניתנות בסוגיית היסוד, כגון ההולך להקביל פני רבו, עולה שגם העוסק במצווה דרבנן פטור מן המצווה דאורייתא. שכן הוא עושה את רצון ה' כעת מכוח היות המצווה דרבנן גם היא מצווה מדאורייתא.

כל טוב ויישר כוח על השאלה