יעוץ או טיפול זוגי ומשפחתי לפי ההלכה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/02/23 20:43 כז בשבט התשפג

שאלה

שלום וברכה,

מבקש לשאול איך ובאיזה אופן מותר לבצע בפועל יעוץ או טיפול זוגי ומשפחתי לפי ההלכה בלי לפגוע בערכי הצניעות.

לכאורה בטיפול זוגי שהולכים למטפל/ת או יועץ/ת משותף לשני בני הזוג

אז בכל מקרה תהיה בעיה לצד אחד שהוא לא בן מינו של המטפל/ת .

ובפרט שלפעמים א' מבני הזוג צריך פגישה פרטנית על דברים שאינו יכול למר בנוכחות השני מכל מיני סיבות.

ולכאו' יש חומרא מיוחדת בטיפול נפשי כי הברית הטיפולית והפתיחות, הם תנאי מהצלחת הטיפול.

אשמח לקבל תשובה, ואם יש מקורות בשו"ת של פוסקי זמנינו אשמח להפניה.

בברכה, ובתודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

בוודאי יש ללכת לייעוץ זוגי של מטפל או מטפלת יראי שמים, מכיוון שהם יודעים מה אי אפשר להציע בטיפולים, וב"ה יש היום יועצים זוגיים יראי שמים שיכולים לעזור.

לעצם השאלה יש להבין שאם מתייחסים לטיפול הזוגי כעין רופא רגיל, אם כן התורה נתנה לו רשות לטפל ולהבריא. ואם אנו רואים שהרופא צריך לפעמים לגעת באשה או הפוך רופאה בחולה, התורה התירה את הטיפול הזה כשאין אפשרות אחרת. על כן גם בנושא טיפול וייעוץ זוגי, אנו צריכים את ההתרים הללו כדי לרפא. כשם שהתירו דברים מסוימים לחולה בשבת (תלוי במחלה). על כן אם המטפל הוא ירא שמים צריך לפתוח בפניו את הדברים הנדרשים לשם הטיפול עצמו ולא דברים סובבים שאינם מצורך הטיפול. כדאי לדבר עם המטפל לפני התחלת הטיפול על הנושא.

שבוע טוב

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ