שלמים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/02/23 22:44 יג בשבט התשפג

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

ויקרא פרק יט ה

וְכִי תִזְבְּחוּ זֶבַח שְׁלָמִים לַה' לִרְצנְכֶם תִּזְבָּחֻהוּ

רמב"ן

ואומר זה בשלמים, שהם הקדשים קלים הנאכלים לבעלים בעצמם, שישמרו במחשבתם להיותם בכונה רצויה, וכל שכן בקדשי הקדשים. או מפני שהשלמים מדתן של ישראל, כמו שאמרו רבותינו (זבחים קטז א) לא הקריבו בני נח שלמים, והמשכיל יבין

מה כוונת הרב

תודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

השאלה של הרמב"ן מדוע דווקא בזבח שלמים מדגישה התורה שיהיה הקרבן: 'לרצונכם', התורה מדגישה שצריכה להיות כוונה שלימה.

הרמב"ן מביא שתי תשובות:

1. בגלל שהאדם אוכל את הקרבן, האדם עלול לחשוב על העונג של אכילת הבשר. לכן התורה מדגישה שלא יחשבו על עצמם אלא על כך שהם מתכוונים להקריב לד'. מכאן שקרבנות שהאדם לא אוכל מהם - וודאי צריכה להיות בהם כוונה שלימה לכבוד ד'.

2. בני נוח = נכרים לא מקריבים שלמים. התורה מדגישה שקרבן שלמים מיוחד רק לישראל - הדרך לבטא אתה הייחוד של קרבן השלמים מתבטא בדגש על כך שהוא מוקרב לרצון ד' - לקבל קרבן זה רק מישראל.