שם הבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/01/23 19:27 טו בטבת התשפג

שאלה

שלום רב, נתנו לבת שלנו שם "ברטי" על שם אחות סבתא של בעלי שהוא היה קשור אלי מאד בילדותו,וקראו לה "ברטה". סברנו שהשם "ברטה" מיושן לכן שינינו את הסיומת שלו מ"ה" ל"י". היום ברטי שלנו בת 13 וחצי ברוך ה' בריאה ויפה, אך יש לה בעיות התנהגות והיא לא כ"כ מצליחה בלימודים וטרם קיבלה וסת. אנחנו דואגים לה, היא הבכורה שלנו. רוצים לעזור לה להצליח ולהתגבר על הקשיים.

מה ידוע עם שם "ברטה"/ "ברטי" ? האם השם הזה נושא איתו משמעות מיוחדת? האם עצם העובדה ששינינו סיומת בשם מ"ה" ל"י" מהווה בעיה כלשהי?

חייה של אחות סבתא של בעלי לא היו קלים כלל. היא לחמה במלחת העולם השנייה, איבדה בן ובעל בצעירותה. לא התחתנה יותר ולא היו לה יותר ילדים. היא נפטרה בשיבה טובה. האם גורלה יכול להשפיע על בתנו שנקראה על שמה?

כיצד ניתן לעזור לבתנו? אולי לשנות סיומת בשם? אולי להוסיף שם?

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אני לא מבין מספיק בשמות כדי להשיב לשאלות שמטרידות אותך.

אני אישית גם לא מעניק משקל כל כך גדול להשפעה שיש לשם על גורלו של אדם.

לדעתי, כדי לעזור לה באמת, צריך לטפל בבעיות בדרכים קונבנציונאליות:

בעיות התנהגות צריך לבחון בעזרת פסיכולוגית, כך גם קשיים לימודיים - לשם כך עושים אבחון פסיכו דידקטי ומקבלים המלצות לטיפול.

מחזור זה עניין לרופאה - רופאת משפחה או גניקולוגית.

כאשר מעניקים שם כדי להנציח דמות משמעותית במשפחה - מעשה חשוב ונכון לדעתי, ראוי לתת את השם כמו שהוא, כי אם משנים את השם זה כבר לא כל כך הנצחה.

בדקתי את משמעות השם 'ברטה'. מצאתי שהמקור בגרמנית והפרוש: מפורסמת, מבריקה, זוהרת.

מהבחינה הזאת יש מקום לחשוב על הוספת שם כדי שיהיה לילדה שם עברי.

עם זאת קטונתי מלבחור שם עבורה - זה עניין למבינים ממני.

עיינו בקישור להלן, דיון רחב בעניין הוספת שם:

https://www.hidabroot.org/article/224438