איך היצר הרע פועל ומהו תפקידו?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/12/22 09:55 ג בטבת התשפג

שאלה

שלום,

אני קראתי שתפקידינו זה להפוך את היצר הרע לטוב ולהשתמש בכוחותיו כדי לבנות את האדם, בשביל זה אני רוצה להכיר את היצר הרע את תפקידיו ואיך הוא פועל.

מה שאני יודע עד כה שהיצר רע זה התאוות והדחפים שלנו (נקרא גם הנפש הבהמית) אבל איך פועל?

אני למשל סטודנט, האם היצר הרע רוצה לשבש לי את החשיבה ולהפוך אותי לעצלן וטיפש? האם עליי להגבר עליו להיות חרוץ ומשכיל?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

היצר הרע איננו 'יצור' כמו 'שד', שחי בתוכי ויש לו שאיפה, תכנון, ודרכי פעולה.

היצר הרע זה כינוי לכל הכוחות הפנימיים שיש בנו, הכוחות שמושכים אותנו ומשפיעים עלינו לפעול על פי האינסטינקטים החייתיים שקיימים בנו (לכן הוא קשור לנפש הבהמית).

לדוגמה, היצר הרע קיים ביסוד התאווה לאכול, ללא כל שיקול שכלי שקשור לערכים, לנימוס, לאפשרויות כלכליות:

לאכול לא כשר, לא בזמן סעודה, אוכל לא בריא, אוכל יקר, לאכול כמו חזיר... כל ההתנהגויות הללו באוכל נקראות השפעה של היצר הרע.

דוגמאות ליצר הרע של סטודנט:

לבלות במקום ללמוד, להעתיק במבחנים, לקנות עבודות, לא לעזור לסטודנטים אחרים שמבקשים עזרה. לא להקדיש זמן לתפילה ולימוד תורה.

התגברות על היצר הרע גורמת לנו לחזק את הכוחות הטובים שיש בנו.

כדי להתאמץ ולהתגבר על היצר הרע - כך אנחנו מתחזקים ומשתכללים במידות הטובות.

במקרה של סטודנט:

לומד לשלוט על עצמו, להתאפק ולא לרוץ לכל הבילויים של החבר'ה; לומד להיות ישר ולא להעתיק במבחנים ועבודות; לומד את מידת הנתינה לסייע לאחרים שמבקשים ממנו; לומד להקדיש זמן לתפילה ולתורה גם תחת לחץ של משימות.