מעילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/12/22 17:54 כ בכסלו התשפג

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

ספר החינוך מצוה קכז - מצות תוספת חומש לאוכל מן ההקדש או מועל בו

ויקרא ה יד

מדיני המצוה, מה שאמרו רבותינו זכרונם לברכה קידושין נ"ד ע"ב שהמועל אחר המועל אם הראשון בשגגה האחרון פטור, לפי שכבר נתחלל ההקדש אחר שהראשון נתחייב בתשלומין ובקרבן, ואם הראשון במזיד שאינו בתורת קרבן, האחרון בתורת מעילה. ואין מועל אחר מועל במוקדשין אלא בבהמה וכלי שרת בלבד. והנוטל פרוטה מן ההקדש על מנת שהיא שלו לא מעל עד שיוציאנה בחפציו (יקנה בה משהו), נתנה לחברו הוא מעל וחברו לא מעל, שאין מועל אחר מועל אלא בבהמה וכלים כמו שאמרנו.

אלא בבהמה – שמיועדת למזבח ?

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

לאו דווקא שמיועדת למזבח. מדובר על כל בהמה ששייכת להקדש, כמו שמתאר הרמב"ם (מעילה פ"ו ה"ד)

רכב על גבי החמור ונהנה בפרוטה ופגם, ובא חברו ורכב עליו ונהנה ופגם, ובא חברו ורכב עליו ונהנה ופגם, כולם מעלו