כיבוד הסבים על ידי הנכדים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/12/22 19:08 יא בכסלו התשפג

שאלה

שלום רב, שבוע טוב ומבורך!

סבים ונכדים

כתוב בגמרא, מסכת נדרים, דך מ"א, עמוד א:

איכא דאמרי יש שאומרים כי הכי קאמר ליה יש שאומרים שכך היה אומר לו: אתה עשית את חייא, וחייא עשה אותי.

רבי היה חולה, ושכח חלק חשוב בגמרא. תלמידו של רבי, רב חייא הלך ללמוד את החלק הזה שנשכח על ידי רבי מכובס שהיה שומע את הלימוד של רבי ולמד את החלק הזה של הגמרא. אחרי שהוא בעצמו למד את החלק בגמרא, הלך רב חייא ולימד אותו חלק את רבי. לכן רבי היה אומר לאותו הכובס: אתה עשית את חייא, וחייא עשה אותי.

שאלה: אפשר ללמוד מזה שעל הנכדים לכבד את הסבים?

תודה רבה, ראול אבינוביץ'

תשובה

שלום וברכה

על עצם סוגיית כיבוד סבא וסבתא כדאי לקרוא בפניני הלכה:

https://ph.yhb.org.il/11-01-28/.

אם זמנך בידך כדאי לקרוא את פרוטוקול ישיבת ועדת הכנסת בנושא זה, בה הצגתי את עמדת צהר: http://fs.knesset.gov.il/18/Committees/18_ptv_167545..doc.

הראיה שהבאת מעניינת, ואכן מוכיחה שיש משמעות לשלושה שלבים. אבל עדיין אין בה עדיין הוכחה לנושא הכבוד.

יישר כוח