יותר הארה משאלה. איך לסתום ליצר הרע את הפה?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/12/22 18:34 יא בכסלו התשפג

שאלה

שלום,

לפעמים אנשים מפקפקים בקיום אלוקים. ולפעמים ענית מה ייחשב בעיניהם להוכחה וכו'.

ענית תשובות יפות סך הכל.

אבל לדעתי יש לי תשובה שיכולה לסתום ליצר הרע את הפה.

תשובה שלא יהיה לו מה להגיד.

הייתי רוצה לתת לך את התשובה הזאת כדי לחזק יהודים באמונה. אם אתה חושב שהתשובה היא מאוד טובה תוכל לשתף אותה רבים אחרים. כל רב שאתה מכיר. כי זה יכול לא רק למסמר יהודים לדרך הנכונה, אלא ממש לבטל את יצר הרע שכופר בהשם.

והנה התשובה. נניח אם מישהו אומר לך שהוא לא בטוח בקיום של אלוקים חלילה. התשובה היא כזאת:

אם אלוקים קיים, והוא קיים, מאוד כדאי להאמין בו.

כך משתמע במפורש מהיהדות.

לעומת זאת, אם ח"ו אלוקים ל א קיים. אז אחרי שתמות גם ככה לא תדע את זה.

אם אחרי שמתים אין כלום, כמו נמלה שדרכו עליה, אתה לא תדע מזה אחרי שתמות.

לא תדע שיצאת 'פראייר'.

ואם אלוקים כן קיים - והוא קיים, אז מאוד מאוד כדאי שתאמין בו.

כך או כך - הדרך הכי טובה היא להאמין.

כי שוב- אם הוא קיים אז מאוד מאוד כדאי שתאמין בו. זה יהיה קטסטרופה לעתיד אם לא...

ואם הוא חלילה לא קיים - אז אתה גם ככה לא תדע את זה אחרי שתמות.

אם אחרי שמתים אין כלום, אז אחרי שתמות גם ככה לא תדע שלא מיצית את החיים... נכון?

לפי כל האפשרויות - הכי טוב זה להאמין באלוקים...

תשובה

שלום וברכה

הדברים שכתבת יפים הם.

הם נקראים "תיאוריית ההימור של פסקל", ראה:

https://bit.ly/3utD3tP

ולמה אני לא משתמש בה בתשובותיי ?

כי אף שהיא נכונה מבחינה פילוסופית, מבחינה קיומית היא מציעה למעשה (בעיניים של אדם כופר) להרוס את כל החיים מול הסיכוי (שהוא לא מאמין בו) שיש חשבון לאחר המוות.

לכן, איני חושב שהיא משפיעה באמת על בני אדם, אף שכאמור – מה שאתה כותב הוא נכון.

ובכל מקרה, נכון הוא מה שכתבת בשורה האחרונה של דבריך....

כל טוב ויישר כוח