שומר מצוות וחוטא בשקרים ובגניבה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/11/22 07:55 ז בחשון התשפג

שאלה

שלום,

יש לי חבר שחוזר בתשובה - שומר שבת, מקיים חלק מהמצוות, נוסע מדי פעם לכותל ועוד..

אבל - אותו חבר משקר לאנשים בענייני עסקים, סוחר בדברים שעשויים לפגוע באנשים בטענה ש"אם לא הייתי מוכר להם, היו משיגים ממישהו אחר", גונב כספים בשיטות כאלו ואחרות, למשל -לא מחזיר הלוואות שלקח ומציע במקום תשלום רק בטובין, אך מסרב להחזיר מזומן- שאלתי היא, כיצד מתייחסת ההלכה לאדם כזה? מהו ה"סטטוס" שלו בעניין העולם הבא? חשוב - מה אומרת ההלכה בעניין שכר ועונש לאחד כזה?

תודה רבה, ובבקשה אודה לתשובות חדות ככל האפשר

תשובה

שלום וברכה

כואב לקרוא את מה שאתה קורא.

לא ניתנו לי המפתחות לעולם הבא, ועל כן איני יודע לומר לך מה יהיה שם.

ובכלל אני מציע לא להיכנס לעולם שכר ועונש, ובעיקר לא של אחרים.

אבל אני כן יכול לומר מה לימדו אותנו נביאי ישראל על העולם הזה:

הם דיברו בחריפות, פעמים רבות, על תפיסה דתית מעוותת זו. הנביאים ראו בכך סטייה מוחלטת מדרכו של הקב"ה, ויצירת מצב בו עבודת ה' של האדם אינה רצויה כלל וכלל. אני מציע לך לקרוא את ישעיהו פרק א, ובתוכו הפסוקים הבאים:

ספר ישעיה פרק א

(י) שִׁמְעוּ דְבַר יְהֹוָה קְצִינֵי סְדֹם הַאֲזִינוּ תּוֹרַת אֱלֹהֵינוּ עַם עֲמֹרָה:

(יא) לָמָּה לִּי רֹב זִבְחֵיכֶם יֹאמַר יְהֹוָה שָׂבַעְתִּי עֹלוֹת אֵילִים וְחֵלֶב מְרִיאִים וְדַם פָּרִים וּכְבָשִׂים וְעַתּוּדִים לֹא חָפָצְתִּי:

(יב) כִּי תָבֹאוּ לֵרָאוֹת פָּנָי מִי בִקֵּשׁ זֹאת מִיֶּדְכֶם רְמֹס חֲצֵרָי:

(יג) לֹא תוֹסִיפוּ הָבִיא מִנְחַת שָׁוְא קְטֹרֶת תּוֹעֵבָה הִיא לִי חֹדֶשׁ וְשַׁבָּת קְרֹא מִקְרָא לֹא אוּכַל אָוֶן וַעֲצָרָה:

(יד) חָדְשֵׁיכֶם וּמוֹעֲדֵיכֶם שָׂנְאָה נַפְשִׁי הָיוּ עָלַי לָטֹרַח נִלְאֵיתִי נְשׂא:

(טו) וּבְפָרִשְׂכֶם כַּפֵּיכֶם אַעְלִים עֵינַי מִכֶּם גַּם כִּי תַרְבּוּ תְפִלָּה אֵינֶנִּי שֹׁמֵעַ יְדֵיכֶם דָּמִים מָלֵאוּ:

(טז) רַחֲצוּ הִזַּכּוּ הָסִירוּ רֹעַ מַעַלְלֵיכֶם מִנֶּגֶד עֵינָי חִדְלוּ הָרֵעַ:

(יז) לִמְדוּ הֵיטֵב דִּרְשׁוּ מִשְׁפָּט אַשְּׁרוּ חָמוֹץ שִׁפְטוּ יָתוֹם רִיבוּ אַלְמָנָה:

(יח) לְכוּ נָא וְנִוָּכְחָה יֹאמַר יְהֹוָה אִם יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ אִם יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע כַּצֶּמֶר יִהְיוּ:

(יט) אִם תֹּאבוּ וּשְׁמַעְתֶּם טוּב הָאָרֶץ תֹּאכֵלוּ:

(כ) וְאִם תְּמָאֲנוּ וּמְרִיתֶם חֶרֶב תְּאֻכְּלוּ כִּי פִּי יְהֹוָה דִּבֵּר:

(כא) אֵיכָה הָיְתָה לְזוֹנָה קִרְיָה נֶאֱמָנָה מְלֵאֲתִי מִשְׁפָּט צֶדֶק יָלִין בָּהּ וְעַתָּה מְרַצְּחִים:

(כב) כַּסְפֵּךְ הָיָה לְסִיגִים סָבְאֵךְ מָהוּל בַּמָּיִם:

(כג) שָׂרַיִךְ סוֹרְרִים וְחַבְרֵי גַּנָּבִים כֻּלּוֹ אֹהֵב שֹׁחַד וְרֹדֵף שַׁלְמֹנִים יָתוֹם לֹא יִשְׁפֹּטוּ וְרִיב אַלְמָנָה לֹא יָבוֹא אֲלֵיהֶם:

זו דוגמה אחת בלבד מדברים קשים שנאמרו על ההתנהגות הזו.

כמה אנחנו צריכים לשנות את עצמנו כדי שלא להיות במצב הזה.

כל טוב ושלא נדע