יוסף

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 10/02/22 11:27 ט באדר א'

שאלה

שלום הרב יש לי שאלה

שיוסף מגיע אל יעקב אחרי כל השנים האם יעקב שאל אותו איפה הוא היה כל השנים האלה ואם כן האם יוסף שיקר לו או שאמר את האמת

תשובה

שלום רב,

שאלה מצויינת, ואין לה תשובה חד משמעית בפשט הפסוקים.

הרמב"ן מפרש שאין יוסף והאחים סיפרו על המכירה, ואין יעקב ידע מאומה, אלא חשב שיוסף הגיע למצרים ללא התערבות האחים, נמכר על ידי אחרים.

יש לכך רמזים, שאין שום תגובה קשה של יעקב כלפי האחים במהלך כל השנים, וגם שהאחים מבקשים מיוסף אחרי מות יעקב בשם אביהם שיסלח להם הוא רמז לכך שלא ידע, כי אילו ידע היו מנסים להסדיר את הדברים בחייו.

לעומת זאת מרש"י נראה שידע, כי בברכות לפני מותו בפרשת ויחי לפי פירושו של רש"י הוא מזכיר את מכירת יוסף בדבריו אל שמעון ולוי (וברצונם עיקרו שור) ואל יהודה (מטרף בני עלית). כנראה דווקא אותם האשים במכירת יוסף, ולא את שאר האחים, ולכן גוער בהם לפני מותו (ביהודה מדובר על גערה קטנה ושבח התיקון). ויתכן לפרש שגם יעקב, כמו יוסף, בחר במשך השנים האלו לשתוק ובמידה מסויימת למחול לבניו, כדי להבטיח ולייצב את אחדות בניו שיהפכו ממשפחה אחת לעם אחד.

בברכה רבה,

ירון אנגלמאייר