תשובה בלב שלם

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 10/04/13 20:38 ל בניסן התשעג

שאלה

בס"ד

שלום לרב. יש לי מספר שאלות:

1. מה זה בדיוק חרטה?

2. מה זה הירהורי תשובה, והאם הדאגה על העוונות שעשיתי נקרא חרטה (חוץ מהחלקים האחרים של התשובה על עוון מסויים)?

3. איך צריך להרגיש כאב על עוון מסויים ובאיזה אופן לעוררו (חוץ מאמירת תהילים)?

4. איך אפשר שבכייה בלב נשבר על עוון מסויים תועיל, והרי גם רוצח יכול לבכות (הרי קין צעק וכמעט השתגע מרב החרטה [והצעקה והזעקה] העצומה שלו, ובא בגלגול ביחזקאל בן בוזי ורק אז יכל לתקן, ורק משיח בן יוסף ומשיח בן דוד יכול לתקן את החטא הנורא הזה, כמו שדרשו על הפסוק: "הנה המלכים נועדו עברו יחדיו")?

5. מי שחילל כמה שבתות שהיה קשה לו לשמור, איך תועיל החרטה (שהרי על שבת בסקילה וכרת שניהם חייב לקבל, כנודע לי לא מזמן רב)?

[6. {השאלה הכי חשובה:} איך צריך לעורר הרגש של חרטה על העבר, אני לא יודע את הרגש אולי הרב קצת יוכל להסביר לי...??]

תודה רבה מראש.

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

חרטה פירושו של דבר שהוא מצטער על העבירה שעשה והיה רוצה מאוד שדבר זה לא היה נעשה.

התשובה מורכבת משלושה חלקים עקריים: חרטה על העבר קבלה לעתיד ווידוי.

אמירת תהילים לא נועדה לעורר את הצער, אלא אם לומד בענין האיסור או המצוה שביטל הוא יודע את הערך הגדול של המצוה ואת החומרה של האיסור, ואז הוא ידע בכלל על מה להצטער.

מי שחילל שבת - גם אם חייב סקילה זה לא פוטר אותו מתשובה, וכן להיפף מי שחילל שבת או עבר על שפיכות דמים או עריות ועשה תשובה לא נפתר מחיוב מיתה.

רגש של חרטה מעוררים על ידי לימוד ספרי מוסר והלכה במיוחד בנושאים שצריכים חיזוק.

אבל אחרי כל הצער והחרטה צריך לחזור למצב של שמחה תמידית, לשמוח בעבודת ה' ובזכות שניתן לנו לעבדו.

בברכה,

דני ארגמן