תרופות וויטמינים בפסח

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 17/07/02 08:29 ח באב התשסב

שאלה

מה דין תרופות, ויטמינים וסובין בפסח?

תשובה

יש טבליות תרופה שמצפים אותן בעמילן גם כדי למנוע את טעם המרירות שבתרופה - על כן אין זה בגדר חמץ שנפסל מאכילת כלב, שהרי נעשה לטעם וגם 'אחשביה'. הוא הדין לתרופות העשויות מאבקה המוכנסת בתוך כמוסה (קפסולה).

משום כך חשוב שאדם הנזקק לתרופה בפסח ייעזר ברשימת התרופות הכשרות לפסח המתפרסמת מדי שנה. אם התרופה שהוא זקוק לה אינה מופיעה ברשימה זו, עדיין אפשר לקנות כמוסות כשרות לפסח, ולהכניס לתוכן את התרופה (בצורת כדור או כאבקה), וכך לבלוע אותה בפסח.

חלק ניכר מהסירופים יש בהם חמץ ממש, ואין להם תחליף בצורה אחרת - הן מותרות רק לחולה מסוכן, או לתינוקות שהרופא קובע שהתרופה חיונית להם.

ויטמינים ותכשירים טבעוניים בדרך כלל אינם בגדר תרופה, ויש להקפיד לקחתם רק כשניתן להם ההכשר המיוחד לפסח. כשהם נדרשים כתרופה, יש לנהוג לגביהם כנ"ל בסעיף ב.

סובין הם חמץ גמור, ולא רק שאסור לאכלו בפסח, אלא אף אסור לקיימו יש לבערו או למוכרו (כשמדובר בכמויות גדולות) לגוי באמצעות הרבנות המקומית.

ב"ה נתברכה ארצנו בתוצרת מקומית הזוכה להכשרים מהודרים לפסח ולכל השנה. נזכיר בהקשר לזה את החומרים הממתקים, שגם לגביהם יש להקפיד על ההכשר הראוי.
יהי רצון שהקב"ה ישלח רפואה שלמה לכל חולי עמו ישראל, ולא יזדקקו לא לרפואות ולא לתרופות, ויקויים בנו: "ישלח דברו וירפאם".